Új autók gyárilag halogén izzókkal – Halogén, Xenon, LED

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos az utakon a látni és látszani elv. Ha szeretnénk elkerülni a balesetveszélyes helyzeteket, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy felkapcsoljuk az autó világítását és időről-időre ellenőrizzük, hogy rendben működik-e. Ha arra leszünk figyelmesek, hogy kiégett valamelyik izzó, akkor mielőbb gondoskodunk a cseréről.

A halogén izzók kapcsán itt láthatunk bővebb információkat! A gépjárművek számos lámpával fel vannak szerelve, melyeknek mind más és más feladata van. Általában a nappali menetfényt használjuk, így a gyakori használatból következően ez alszik ki legtöbbször és válik indokolttá a cseréje. Ha az autóban kialszik valamelyik izzó, akkor gyakran felmerül a kérdés, hogy választhatunk-e másfajta izzót, ami az autóba kerül vagy ragaszkodnunk kell a gyári verzióhoz. Természetesen a válasz az, hogy dönthetünk másfajta izzó mellett, azonban nem biztos, hogy van értelme. Ennek oka, hogy az autógyárak úgy alakítják ki az izzók helyét, hogy az az adott izzóhoz igazodjon. Az autógyártók évtizedek óta preferálják a halogén izzókat a gépjárművek világításának biztosítására. Ezek tökéletesen megfelelnek a törvényi szabályozásoknak, nem vakítják el a többi autóst és optimális fényerősséget biztosítanak.

Nagyon sok autó esetében a mai napig ezeket alkalmazzák, azonban körülbelül két évtizede a Xenon égők is megjelentek a piacon. Habár magasabb élettartammal rendelkeznek és hosszabb, szélesebb fényt garantálnak, azonban a bonyolultabb kialakítás több hibalehetőséget rejt magában. Emellett a javítás is meglehetősen macerás és költséges. Közben a LED izzók is megjelentek, melyek a halogén izzóknál komplexebb kialakítással rendelkeznek, azonban egyszerűbbek, mint a Xenon égők. A fényerősség szintén nagyobb, azonban ez a szabályozott határértéken belül tartható.