A kutya vitamin helyes megválasztásának módja

A vitaminok a szervezet elengedhetetlen részei, méghozzá nem csak az ember, hanem a kutyák esetében is. A megfelelő vitamin pótlás nagyon fontos, ugyanis ezek a tápanyagok számtalan élettani folyamathoz hozzájárulnak, illetve a kellemetlen tünetekkel járó hiánybetegségek is elkerülhetők.

Kutya vitamin kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen a négylábúak vitaminszükséglete hasonlít a miénkre, azonban több szempontból is eltérő a kettő. Habár sokak számára evidens, azonban fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az emberi készítmények nem megfelelőek a kutyáknak. A vitamin kiválasztás folyamán kimondottan kiskedvencünk életkorának, fajtájának és ha van, akkor betegségének megfelelően kell kiválasztani a megfelelő terméket. Ha valamilyen tüneteket produkál az állat, esetleg betegséggel küzd, akkor az állatorvos véleményét is célszerű kikérni vitamin témában. Ha az általános vitaminpótlás a cél, akkor a legkézenfekvőbb, ha valamilyen multivitamin mellett döntünk. A komplex típusok nagy előnye, hogy többféle vitamint tartalmaznak, ezért több téren is igazán előnyösek. Ha idősebb kutyának vagy épp ellenkezőleg, kiskutyának keresünk terméket, akkor mindenképp az életkorának megfelelően válasszunk.

Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is szükségük van zsírban és vízben oldódó vitaminokra. Az A-, E-, D- és K-vitamin zsírban oldódó típusúak, ami azt jelenti, hogy különösen óvatosnak kell lenni, hiszen a túlzott mennyiség bevitelével könnyen túladagolható. A vízben oldódó vitaminok viszont folytonos pótlásra szorulnak, mivel hamar kiürülnek a szervezetből, így viszont nem kell attól tartanunk, hogy túladagoljuk. Vitaminokra nagy szüksége van a szervezetnek, azonban okosan kell kiválasztani a kiskedvencünk számára ideális típust, illetve az adagolást.