Milyen módszerekkel lehet kiszámítani a testzsírszázalékot?

Bizonyos értékek, mint például a BMI index, a testtömeg értéke vagy a testzsírszázalék árulkodnak egészségi állapotunkról. Utóbbi érték viszonylag pontos, előbbiekből viszont nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Az alábbiakban eláruljuk miért!

Testzsír százalék számítás segítséget nyújthat, hogy bővebb információkat tudjunk meg egészségi állapotunkról. A mérlegre állva könnyen megállapíthatjuk testtömegünk, azonban ez az érték önmagában nem sokat mond. A sokak által ismert BMI, vagyis body mess index egy statisztikai mérőszám, amely a testtömeg és a testmagasság arányát prezentálja. Kiszámítása viszonylag egyszerű, a testsúlyt kell elosztani a méterben mért magasság négyzetével. A kapott eredményt pedig a BMI táblázat alapján lehet értelmezni. Ahogy látható, az érték mindössze két adat megadása által kerül kiszámításra, ezért nem túl releváns. Jól mutatja ezt, hogy élsportolók és nagy izomtömeggel rendelkező emberek esetében a kapott érték könnyen félrevezető lehet.

Emiatt sokkal inkább megéri a testzsírszázalékot kiszámolni. Már csak azért is, mert ez az érték az egyetlen biztos módja a test felső felépítésének megállapítására. Által megtudhatjuk, hogy mekkora arányban van jelen a zsírréteg a testben. Ennek megállapítására mindenképp valamilyen eszközt kell használni, például kalipert vagy testzsírmérő mérleget. Habár viszonylag pontos az eredmény, azonban nem százszázalékos, sokkal inkább tájékoztató jellegű. A dexa szintén alkalmas a testzsírszázalék mérésre. Hasonlóképp működik, mint a CT, csak alacsonyabb sugárkibocsátással állapítja meg az eredményt. Érdekesség, hogy a CT és az MRI gépek is alkalmasak lennének a testzsírszázalék megállapítására, azonban nem igazán használják erre a célra.