Mivel foglalkozik a robbanásbiztos berendezés kezelője?

Ahhoz, hogy választott szakmánkat hosszú évtizedekig eredményesen végezhessük, elengedhetetlen olyan területen dolgozni, ami személyes preferenciáinknak a leginkább megfelel. Vannak, akik számára ez egy irodai adminisztráció, míg mások oktatni szeretnek, ám megesik, miszerint ennél jóval izgalmasabb és változatosabb feladatra vágyunk.

Ilyen például a robbanásbiztos berendezés kezelője is. Természetesen ezeknél a munkaköröknél alapkövetelmény a megfelelő kompetenciák megléte Mivel nem csak a különböző részfeladatok, de már maga a környezet is kiemelt kockázatot jelent, ezért robbanásbiztos berendezés kezelője csak olyan személy lehet, aki jól bírja a nyomást és akkor is nyugodt tud maradni, ha gyorsan kell meghozni fontos döntéseket. Amennyiben érdekesnek találjuk ezt a szakmát, akkor feltétlen örömteli hír, miszerint alig több mint 200 óra alatt elvégezhető és a bizonyítvánnyal a kezünkben szinte garantált, hogy rövid időn belül találunk majd állást. Első körben azonban azt érdemes vizsgálni, pontosan mivel is kell majd foglalkozunk.

Ehhez meg kell nézni, mik azok a feladatok, amik a robbanásbiztos berendezés kezelője hatáskörébe tartoznak. A vegyiparban, gyógyszergyáraknál, illetve bizonyos üzemekben annak ellenére magas a robbanásveszély, hogy a közvetlen munka nem feltétlen robbanóanyagokkal történik. Ez a legtöbbször akkor fordul elő, amikor bizonyos matériák koncentrációja túl magas a levegőben, így akár egy szikra is veszélyes láncreakciót indíthat el. A robbanásbiztos berendezés kezelője ilyen környezetekben végzik munkáját, amik elsősorban a területen megtalálható villamos és gépészeti rendszerek telepítését, karbantartását takarja. Ugyancsak ide tartozik az időszakos felülvizsgálat is, így a gyakorlati rész mellett az alapos dokumentálás is fontos részét képezi a szakmának.