Kutyaóvoda és kutyaiskola

Sokan úgy gondolják, különösen, akiknek már korábban is volt négylábú házikedvence, hogy az ül-áll-fekszik parancsszavak és az azokra adott viselkedés válasz megtanítása egyáltalán nem nehéz. Felesleges pénzt kiadni a kutyaóvodásra vagy kutyaiskolára. De, valóban így van?

Kutyaiskola nem csupán a kutya, hanem a gazdi számára is nagyon hasznos. Nem csak azért, mert a kutya megtanul feküdni, ülni és felállni, hanem a szocializáció sem utolsó szempont. A kutyaiskolában szakemberek által ellenőrzött közegben történik az ismeretátadás. A kölyökkutyák számára a kutyaóvoda az ideális közeg az ismeretek elsajátítására. A kutyák itt szocializálódnak, megtanulnak helyesen kommunikálni és viselkedni más ebekkel. Emellett a kutya és gazdi kapcsolata is elmélyülhet. További előny, hogy a négylábúak lemozgatják egymást, a napi mozgásigényük meglesz. Kutyaoviba körülbelül három-négy hónapos kortól lehet. Ehhez a szükséges oltások beadatása is szükséges.

A kutyaiskolát a kutyaóvoda befejeztével vagy annak kihagyásával lehet elkezdeni. Természetesen ez esetben is meg kell lennie a kötelező oltásoknak. Itt olyan ismereteket tanulhat meg ellenőrzött környezetben a négylábú, mint a legfontosabb vezényszavakra adott helyes reakció vagy a pórázzal való séta. mindezt a kutya ellenőrzött keretek között, biztonságosan tanulja meg. A kutyaiskola területe általában körbe kerített, zárt, így nem kell attól tartani, hogy az állat esetleg elszökik vagy kirohan az autó elé. Hosszú távon a gazdi és a kutyus is nagyon sokat kamatoztathat a kutyaiskolában tanultakból. Nem kell megijedni vagy nehezményezni, ha a tréner megemeli a hangját vagy szigorúbb hangsúllyal szólal meg, hiszen rendet kell tartania, hogy egyetlen állat vagy gazdi se sérüljön meg.