Fontos a kifogástalan minőségű munkavédelmi felszerelés

Talán nem túlságosan meglepő, ám mindenesetre szomorú tény, de hazánkban arányait tekintve az építőiparban történik a legtöbb súlyos, illetve végzetes kimenetelű baleset. Ez persze valahol okkal van így, hiszen a nehézgépek és a nagy tömegű alapanyagok mellett maga a kivitelezési terület is rengeteg veszélyt rejt magában.

Ezért aztán érthető módon szigorú szabályok határozzák meg a munkavédelmi felszerelés pontos alkalmazását. Ez természetesen kiterjed a testet közvetlenül megóvó egységekről – mint amilyen például a sisak, vagy a megkülönböztető jelzéssel ellátott mellény -, ám ezek önmagában még nem elegendők. Éppen ezért a Munkaügyi Minisztérium által kiadott rendeletek precíz előírásokkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a munkáltatónak milyen kötelességei vannak a munkavédelmi felszerelés kihelyezését illetően. Egész pontosan az építés- és művezetés feladata ennek biztosítása, különös tekintettel az olyan kivitelezésekre, ahol betonacéllal történik a munkavégzés.

Ezeknél kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő lefedésre, erre pedig a védőprofilok jelentik a leginkább kézenfekvő megoldást. Akár vízszintes, akár függőleges pozícióban alkalmazhatók, a profil pedig kialakításának köszönhetően tökéletesen rászorul a csatlakozó vasra. Ez a munkavédelmi felszerelés ráadásul több alkalommal is felhasználható, így rendkívül gazdaságosnak tekinthető. A kilógó végek azonban a leggyakrabban a hegyes kialakításuk miatt jelentenek komoly veszélyt. Ennélfogva az építőiparban és betonacéllal történő munkavégzés során kétségtelenül a védősapka az egyik legfontosabb munkavédelmi felszerelés. Emellett gyakorta szükséges speciális jelzőkerítés használata is, ám ez utóbbinak főként akkor van jelentősége, ha egy üzemi területrészt valamilyen célból le szeretnénk zárni.