Fontos, hogy alkalmazásakor a duzzadószalag száraz legyen

Megannyi tényezőre kell kiemelt hangsúlyt fektetni, amikor komolyabb építkezési beruházások zajlanak. A megfelelő minőség eléréshez elengedhetetlen a kifogástalan alapozás, ám még a legnagyobb körültekintés ellenére is számolni kell a különféle időjárási, illetve természeti jelenségekkel.

A duzzadószalag használata például pontosan emiatt kardinális kérdés a legtöbb esetben. Statikai szempontból az egyik legnagyobb problémát ugyanis a talajvíz és a nedvesség beszivárgása jelentheti. Az erózió okozta károk ráadásul sokszor csak hosszú idő elteltével produkálnak szemmel látható tüneteket, ilyenkor pedig már jellemzően nagyon nehéz – ha nem egyenesen lehetetlen – a helyrehozatal. A duzzadószalag ezt a jelenséget akadályozza meg, méghozzá alapvetően egy egyszerű hatásmechanizmussal. Alkalmazásának célja az egyes munkahézagok tömítése. Applikálása történhet ragasztóval, ám ennek a folyamatnak a során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a felület teljesen tiszta és idegen anyagoktól, azaz zárványoktól mentes legyen.

A rögzítésnek azonban van más módja is. Gyakorta komfortosabb megoldást jelent, ha a duzzadószalag mechanikai úton kerül fel, ehhez csupán egy megfelelő leszorítóra lesz szükségünk. A legtöbb esetben ezt egy masszív ráccsal oldhatjuk meg a legegyszerűbben. Itt a problémát az okozhatja, ha nem hagyunk elegendő helyet a tágulásnak, így ugyanis elrepedhet a betonszerkezet. A duzzadószalag beépítés előtt hermetikusan, nedvességtől elzártan tárolandó. Erre nagyon ügyeljünk, hiszen ha víz – vagy komolyabb mennyiségű pára – éri, akkor utána már nem használható fel, szigorúan tilos ugyanis a már megduzzadt szalag beépítése. Amennyiben erre ügyelünk, akkor egy olyan eszközt kapunk kézhez, amivel könnyedén elfedhetők a munkálatok során kialakult repedések és ennek köszönhetően hosszú időre mentesülünk a talajvíz okozta problémáktól.