A zsalu távtartó használata gyakorta nélkülözhetetlen

Legyen szó akár a teraszunk mellett kialakított lépcsőről, vagy egy ennél sokkal komolyabb munkáról, mint amilyen például egy lakóház alapja, az alkalmazott technológia minden esetben nagyjából ugyanaz. Természetesen más eljárást igényel az acélbeton alkalmazása, ám összességében ezeknek a formáknak az elérésére a betonnal történő kiöntés az egyik legoptimálisabb módszer.

Ahhoz azonban, hogy ez hosszú távon is eredményes lehessen, a zsalu távtartó helyes használata kardinális kérdést jelent. Látszólag ez nem olyan bonyolult feladat, ám a gyakorlatban általában ennek épp az ellenkezője szokott bebizonyosodni. A zsaluzott beton esetében ugyanis jó pár tényezőre kiemelt figyelmet kell fordítani, tudniillik a legapróbb hiba is komoly következményekkel járhat. A zsalu távtartó szakszerű felhelyezése is egy olyan lépés, ami bizonyos fokú tapasztalatot és szakmai ismeretet igényel. A nem megfelelő alkalmazás sajnos szerkezeti problémákhoz vezet, így alapok vasalásánál mindig bízzuk profikra ezt a feladatot, különben akár az egész építmény stabilitása is veszélybe kerülhet.

Ugyanakkor kisebb kivitelezési munkálatok esetében bátran gyakorolhatunk és kísérletezhetünk. A legfontosabb, hogy a helyes technikát elsajátítsuk és az ideális támasztó szerkezet mellett a zsalu távtartó használatát is megtanuljuk. A cél, hogy a kiépített tartó kellő mértékben támassza és egyben formázza is a betont, főképp az első pár órás száradási időszakban. Ennek első lépése a precíz mérés. A legfőbb cél ekkor pontosan kikalkulálni, mekkora anyagokra lesz szükségünk. Hobbicélú kiöntés esetén bátran használhatunk fát, ám komolyabb kivitelezéseknél inkább az alumínium mellett érdemes letenni a voksunkat. Ezt követi a zsalu távtartó szakszerű applikálása. Itt nagyon kell ügyelni a tökéletes szögek megtartására és a kifogástalan stabilitásra egyaránt.