A napkollektorok és napelemek közti különbségek

Nagyon sokan a napkollektort és a napelemeket egymás szinonimáiként használják. Holott a kettő egyáltalán nem azonos. Ha eddig Ön is azt gondolta, hogy a kettő megegyezik, akkor olvasson tovább, az alábbiakban minden fontos információt elárulunk a kettő közti különbségről!

A napkollektorok és napelemek közti különbségek kapcsán itt olvashat bővebb információkat! Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, egyre többen választják a megújuló energiaforrásokat, vagyis a zöld energiákat. Egyre több emberben tudatosul, hogy mennyire fontos a környezetvédelem és hogy az emberi tevékenység mennyire veszélyes környezetünkre. Éppen ezért mindenképp csökkentenünk kell ökológiai lábnyomunkat. Ma már többféle alternatíva rendelkezésre áll a környezetszennyezés mértékének csökkentésére. Az egyik legjobb energiaforrás nem más, mint a nap. Ennek energiáját a napkollektorok és napelemek segítségével lehet hasznosítani. Ezekben közös, hogy a napfény elnyelésével üzemelnek. Habár ebben megegyeznek, azonban szinte minden másban különböznek. Főleg az eredmény eltérő, melyek a hő és teljesítmény.

Az egyik legfőbb különbség, hogy a kettő mit állít elő. A napelemek a fény elektromos hatását kihasználva villamos energiát állítanak elő. Mindezt a fény részecskéinek elnyerésével és annak vezetésével. Már a kisebb rendszerek alkalmazása is komoly megtakarítást eredményezhet. A napelemekkel ellentétben a napkollektorok nem termelnek áramot. Ennek oka, hogy ezek a rendszerek másfajta napfényt használnak fel. Ezek használatával inkább hőt lehet előállítani, mint sem energiát. A megtermelt hő kiválóan felhasználható a lakás fűtésére vagy vízmelegítésre. Érdemes alaposan átgondolni a célokat és ennek megfelelően dönteni a napelem vagy napkollektor mellett.