Osimagnezium.hu – a magnéziumhiány ismérvei

A magnézium elengedhetetlen a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, az ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához. A magnézium nélkül az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen lenne.

A magnéziumhiány nagyon sok problémának a forrása lehet. Az, hogy egy adott személynek mennyi magnéziumra van szüksége, nehéz meghatározni, mivel ez sok mindentől függ. Függ magától az egyéntől, az életkortól, a nemtől, attól, hogy milyen életmódot folytat valaki és attól is, hogy milyen hatékonyan dolgozza fel a szervezet. Az elfogadott irányelvek alapján elmondható, hogy a napi ajánlott magnéziumbevitel minden egyén számára olyan háromszáz milligramm körül lehet. Ezt érdemes betartani, legyen szó bármilyen korosztályról. Abban az esetben, ha mutatkoznak a magnéziumhiány tünetei, akkor ennél a mennyiségnél érdemes többet a szervezetbe juttatni. A férfiak esetében ajánlottnak tekinthető a háromszázötven milligramm.

Több mint háromszáz féle kulcsfontosságú enzim működésének szabályozásában vesz részt és emiatt jelentős szerepe van a szénhidrátok, a nukleinsavak, zsírok és fehérjék anyagcseréjében. Az első olyan tünet, ami gyakran fel szokott lépni magnéziumhiány esetén, azok az izomfájdalmak. Egyik első jele az izomgörcs, az izomfájdalom vagy az izomfeszülés. Ez gyakran lehet fájdalmas lábszárgörcs vagy más izmok rángatózása. Az álmatlanság, a fáradékonyság, memóriazavarok, mind gyakran a magnéziumhiánynak tulajdoníthatók. A osimagnezium.hu szerint is a magnézium szükséges a szív normális működéséhez és ha nem jut be a szervezetbe a megfelelő mennyiség, akkor szívritmuszavar is felléphet. A fogszuvasodás és a törött csontok lassú gyógyulása szintén tartozhatnak a magnéziumhiány tünetei közé.