Mire kell figyelni a rozsdamentes acél hegesztése során?

Noha külső szemlélőként azt hihetnénk, a különféle fémek összeillesztése nem egy különösebben bonyolult – sokkal inkább monoton – feladat, valójában ennek épp az ellenkezője igaz. Különösképp olyankor, amikor speciális anyagokról van szó.

Mind közül az egyik legnagyobb kihívást pedig a rozsdamentes acél hegesztése okozza. Annak tükrében, hogy napjainkban már ez az egyik legnagyobb arányban használt fém, különösen fontossá teszi annak megértését, miért is jelent ekkora dilemmát az ilyen módon történő megmunkálása. A legfőbb gondot a korróziógátló réteg védelme okozza. A hagyományos acélhoz képest ugyanis ez a módozat a hozzáadott krómnak köszönheti korrózióálló tulajdonságát, ugyanakkor az így létrehozott védőréteg rendkívül rosszul viseli a koncentrált hőhatást. A rozsdamentes acél hegesztése során azonban erre ugyanúgy szükség van, mint a többi fém esetében, ezért aztán nagyon körültekintően kell eljárni, hiszen egy óvatlan mozdulat akár az anyag repedésével is járhat, ami azonnal használhatatlanná teszi azt.

Nem véletlen tehát, miszerint a rozsdamentes acél hegesztése még a legtapasztaltabb szakemberek számára is embert próbáló feladatot jelent. Gondos előkészületet igényel már magának a technológiának a megválasztása is. A hagyományosnak mondható, pálca-, illetve ponthegesztés mellett kiváló eredmények érhetők el a volfrámelektródás, védőgázos ívhegesztés segítségével is. Ugyancsak remek alternatívát jelent a fogyóelektródás védőgázas módozat is, ezt ugyanis előszeretettel alkalmazzák a különféle ötvözetek, mint például a rozsdamentes acél hegesztése során. Ezzel együtt kiemelt figyelmet kell fordítani magára a műveletre is, hiszen kizárólag a kifogástalan minőségű varratok elfogadhatók és kerülni kell az anyag sérülését is, hiszen az szinte biztosan korrodálódáshoz vezet majd.