Milyen izzót használjunk E14 foglalat esetében?

Otthonunk hangulatát és komfortját nagyban meghatározza a beltér megvilágítása. A legoptimálisabb megoldást az jelenti, ha ennek nagy részét természetes fénnyel tudjuk megoldani, ám a tájolás és a nyílászárók elhelyezkedése miatt ez nem mindig kivitelezhető. Ilyenkor lámpákat kell alkalmaznunk, ám egyáltalán nem mindegy hová milyen kialakításút telepítünk.

Fontos az izzók mérete és teljesítménye is, így pontosan tisztában kell lennünk az E14 foglalat, illetve az ennél nagyobb átmérővel rendelkező alternatívák előnyeivel, valamint esetleges hátulütőivel egyaránt. Tudniillik amennyiben utólag döbbenünk rá, hogy alábecsültük a szükséges fényerőt, az csak komoly kellemetlenségek árán lesz orvosolható. Különösképp akkor jelent ez kardinális kérdést, ha régebbi típusú villanykörtét használunk, ugyanis az E14 foglalat kisebb méretéből fakadóan alacsonyabb teljesítményre képes, ez jellemzően maximum 40W körüli értéket jelent. Ugyanakkor több okból sem ajánlott már ilyen izzók alkalmazása.

Egyfelől ott vannak a környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontok. Egy E14 foglalat esetében például a 40W-os, hagyományos égők fényerejét egy alig 5W teljesítményű LED-es alternatíva könnyedén teljesíti, így pedig az áramfogyasztás a töredékére csökken. Emellett azt sem szabad elfelejtenünk, miszerint ezek a modern megoldások egyáltalán nem melegednek így kisgyermekek mellett, vagy épp szűkebb lámpatestekben is bátran használhatók. Ugyancsak hatalmas előnyt jelent, hogy már az E14 foglalat vonatkozásában is elérhetők dimmelhető, illetve változtatható színárnyalatú izzók, amelyekkel pillanatok alatt, csere nélkül testre szabhatjuk otthonunk világítását. Ehhez időnként speciális E14 foglalat felszerelésére lehet szükség, ezért vásárlás előtt mindig konzultáljunk hozzáértő szakemberrel.