Milyen szempontok alapján válasszuk meg a távolságtartó anyagát?

Az építési folyamatok hatékonyságát tekintve a megfelelő alapanyagok és segédeszközök megválasztása kardinális kérdést jelent. Ez egyfelől garantálja a tartós eredményt, másrészt az ideális kiegészítők alkalmazásával rengeteg idő megspórolható, ami összességében jelentősen lecsökkenti a költségeket. A fő tartóelemek kapcsán ennek még fokozottabb jelentősége van.

Ezért aztán a célnak leginkább optimális távolságtartó használata döntő befolyással bírhat. Az előre gyártott betonelemek precíz pozícionálása ugyanis elengedhetetlen, hiszen a felépítmény statikai biztonsága kizárólag így érhető el. Szerencsére ma már hatalmas kínálat áll a rendelkezésünkre, így biztosan megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbbet. A beszerzés során ugyanakkor kellő körültekintéssel kell eljárnunk, hiszen a távolságtartó anyaga behatárolja a felhasználási területet is. Általános esetekben, kisebb kivitelezéseknél a leggyakrabban tökéletes megoldást nyújt a PVC változat.

A műanyag távolságtartó ugyanis olcsó, könnyedén beszerezhető és akár a munkafolyamat közben is méretre vágható. Ehhez pedig nincs szükség különösebb szerszámokra sem, így bátran kijelenthető, miszerint egy rendkívül kényelmes alternatíváról van szó. Fontos azonban szem előtt tartani az anyag teherbírását, hiszen nagyobb méretű betonelemek esetében már nem biztos, hogy elegendő a műanyag kivitel. Ilyenkor az acél, illetve az alumínium távolságtartó jelenthet megoldást. Némileg több előkészületet igényel ezek alkalmazása, ám jóval strapabíróbbak és ellenállóbbak. Speciális esetekben, mint amilyen például a vizes környezet, olyan módozatot kell választani, aminél nem jelent kockázatót a korrózió. Erre a célra lett kifejlesztve az üvegszálas távolságtartó, ami hosszú évtizedekig is ellenáll a külső behatásoknak.