Melyek hazánkban a leghíresebb magyar borvidékek?

Hazánkban sokan a sört preferálják, azonban ennek ellenére továbbra is a minőségi borok országa vagyunk. Elvégre ki ne ismerné az egri bikavért vagy a villányi borvidék remekeit. A magyar föld bővelkedik a nagyszerű borrégiókban.

Leghíresebb magyar borvidékek közül az egyik legismertebb a tokaji. Ez egyben borvidék és régió is. Ez a terület különleges adottságainak és történelmének köszönhetően rendkívül jelentős. Ezt jól mutatja, hogy közel háromszáz éve lett az első zárt borvidék a világon. Sőt, 2002-ben kiérdemelte az UNESCO világörökségi címet is. Maradva északon a Duna mentén haladva öt borvidékből áll össze a Felső-Pannon borrégió. A területet az agyagos barna talaj és a hűvösebb-nedvesebb terület jellemzi. A termesztett szőlők rendkívül változatosak ezen a részén, így bőven van miből válogatni. Az etyeki rész nem csupán a borokról, hanem pezsgőkultúrájáról is nevezetes. A felső-magyarországi borrégió szintén említésre méltó, hiszen többek közt az egri borvidék is itt található, így innen származik az egri bikavér, mely sokak kedvence.

Délre vándorolva találjuk az ország legdélibb fekvésű bortermelő régióját, vagyis a Pannon borrégiót. Ide tartoznak a híres villányi és szekszárdi borvidék. Ez a terület elhelyezkedésének köszönhetően igazán napsütéses. Főleg a testesebb vörösborok és a lágyabb fehérborok származnak erről a területről. A balatoni táj nem csupán a pancsolásról híres, hanem a borvidékekről is. Hazánk legnagyobb tava nagy mértékben befolyásolja az itteni klímát. A hatodik és egyben utolsó régió a dunai, mely mind közül a legnagyobb. Fekvése alapján ez a legnapsütésesebb és ezáltal a legmelegebb terület. Főleg kövidinka, zweigelt, rajnai rizling és kékfrankos fajtájú szőlőket termesztenek ezen a vidéken.