Jelek, melyek arra utalnak, hogy nem megy az egyik henger

A gyakorlott, szemfüles sofőrök már a legkisebb jelekből is észlelik, hogy valami nincs rendben az autóval. A gépjármű általában valamiképp jelzi, ha probléma van vele, csak fel kell tudnunk ismerni a szükséges jeleket. Figyeljünk a jelekre és ha valami szokatlant észlelünk, akkor járjunk a végére, mielőtt valami komolyabb baj történik.

A henger probléma kapcsán itt tájékozódhat bővebben! Az autó számtalan alkatrészből áll, melyeket bizonyos időintervallumot követően akkor is le kell cserélni, ha nem történik baleset. Némelyeket rövidebb idő után már cserélni kell, például a kötelező szervizek alkalmával, míg másokat elég csak akkor, amikor már meghibásodtak. Ha ügyelünk a szervizelésekre és betartjuk a csereperiódusokat, akkor sokkal kisebb eséllyel számíthatunk meghibásodásra. A megfelelően karbantartott gépjármű további előnye, hogy sokkal könnyebb észrevenni, ha valami nincs rendben. További előny, hogy a modern autók vezérlő rendszere gyakran már akkor is jelzi a hibát, amikor az még épp csak előfordult. Olykor előfordulhat, hogy egy-egy hibajelenség több alkatrész meghibásodását mutatja. Ha a motortérből kiszűrődő hangok arra utalnak, hogy a motor egyenetlenül jár, akkor könnyen lehet, hogy az egyik henger adta fel a szolgálatot. Erre utalhat az is, ha az autó nem húz rendesen, hanem rángat, ugrál, mely azért veszélyes, mert balesetveszélyes helyzetet is előidézhet.

Ha kénytelenek vagyunk a megszokottnál sűrűbben tankolni, az szintén nem túl jó jel, mivel a megnövekedett fogyasztás is lehet annak a jele, hogy gond van az egyik hengerrel. Ha a fentebb említettek mellett felvillan a motorhibát jelző ikon, akkor szintén biztosak lehetünk abban, hogy a hengerekkel van gond. Ebben az esetben mielőbb vigyük szervizbe az autót, mivel a meghibásodott alkatrészekkel való közlekedés egyrészt egyáltalán nem biztonságos, másrészt komolyabb károk is keletkezhetnek az alkatrészekben.