Hasznos tudnivalók a kutya takarmánya kapcsán

Legyen szó bármilyen állat takarmányáról, nem könnyű kiválasztani azt a típust, amely megfelel számára. A legjobb, ha figyelembe vesszük az állat egyéni preferenciáit, így kisebb eséllyel kell attól tartanunk, hogy valamilyen egészségügyi probléma lép fel esetében.

Takarmány választás kapcsán tudnunk kell, hogy az optimális döntésnek nagy szerepe van az állat egészségének fenntartásában. legyen szó kutyáról, macskáról, tehénről vagy bármilyen más állatról, a jól megválasztott táppal biztosíthatjuk a megfelelő egészségi állapotot, hiszen minimalizáljuk a betegségek kialakulásának kockázatát. Ahhoz, hogy a megfelelő eledelt válasszuk, tekintettel kell lennünk a házi kedvenc egyéni specifikumaira. Egy kölyöknek és egy idős állatnak teljesen más tápanyagszükséglete van. Ezt is figyelembe kell vennünk, amikor megvásároljuk a takarmányt. Hat hónapos korig jó, ha napi háromszor kap enni az állat, ezt követően pedig elég, ha reggel és este megetetjük. Ez különösen a felnőtt, nagytestű kutyák esetében fontos, hiszen ők hatalmas mennyiséget fogyasztanak, melyet, ha egyben ennének meg, az nagymértékben megterhelné az emésztőrendszerüket.

Először kerüljön sor a mozgásra, majd az etetésre. Ez egy nagyon fontos aranyszabály, ugyanis, ha fordítva járunk el, vagyis először eszik a kutya, majd ezt követően kezd el rohangálni vagy sétálni, akkor fennáll a veszélye, hogy a bélcsavarodásnak, mely életveszélyes állapot a kutyák számára. Ha már etetésre kerül sor, akkor jobb, ha ragaszkodunk, az azonos időpontban történő rutinhoz. Ez számunkra is nagy könnyebbséget jelenthet. Ami még nagyon fontos, hogy optimális mennyiséget adjunk a tápból, hiszen lehet az bármilyen jó minőségű, ha túl sokat vagy túl keveset adunk belőle, az semmiképp nem megfelelő.