Hasznos tanácsok kandalló építéshez

A kandalló építés nem veszélytelen műfaj, így óvatosnak kell lenni. Egy kandalló jellemzően nem csak néhány évre épül, hanem egy életre. Éppen ezért nem csak az a fontos, hogy passzoljon az adott helyiséghez, illetve az Ön elvárásainak, hanem az is, hogy biztonságos legyen.

Kandalló építés esetén nagyon fontos, hogy megbízható, hozzáértő személy végezze el a munkát. A másik fontos szempont a felhasznált anyagok minősége. A kandallóban rendkívül magas hőmérséklet uralkodik az égés során, akár nyolcszáz Celsius fok is. Ez többek közt a fa szárazsági fokától és típusától is függ. A kandallót úgy kell megépíteni, hogy jól viselje a belsejében uralkodó több száz fokos hőmérsékletet is. Nagyon sok szakember a tűztér kialakítása során Ytong-ot vagy habkő téglákat alkalmaz, melyeket aztán flexi csemperagasztó használatával ragaszt össze. Ezzel mindössze az a probléma, hogy ezek az anyagok károsodás nélkül körülbelül százhúsz fokos hőmérsékletet tudnak elviselni. Ha a tulajdonos gyakran használja a kandallót, akkor pár év alatt elválhatnak egymástól a téglák, mely rendkívül veszélyes.

A kandallót kizárólag bevizsgált, megfelelő anyagokból lehet megépíteni, amelyeket megbízható szigeteléssel kell ellátni. Ezek az anyagok a tartósan magas hőmérsékletet is jól viselik. Ami még a fentieknél is szörnyűbb, hogy néhány szakember szemrebbenés nélkül alkalmaz gipszkartont, mely óriási felelőtlenség. Habár vannak hőgátló gipszkartonok, azonban ezeket sem szabad tartósan magas hőmérsékletnek kitenni. A kandalló építése során nagyon fontos minőségi anyagokat alkalmazni, illetve, hogy hozzáértő szakember végezze el a munkálatokat. Ha szeretne bővebb információkat megtudni, akkor érdemes ellátogatni a kandallo-deltako.hu weboldalra!