Gázkonvektor az otthon melegen tartására

Hazánkban az egyik legelterjedtebb fűtési alternatíva a gázkonvektor. Nem csoda, hogy ennyire népszerű, mivel kiváló fűtési teljesítménnyel rendelkezik és igazán olcsó. Ha szeretnénk hatékonyan felfűteni otthonunk vagy egy-egy helyiséget, akkor nagyon jó alternatíva lehet.

Gázkonvektor esetében két típust tudunk megkülönböztetni, a nyílt és a zárt égésű modelleket. Előbbit kéményes konvektornak is szokás nevezni. Ezek a típusok az adott helyiségből szerzik a működéshez elengedhetetlen oxigént. Emiatt fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről. Ha műanyag nyílászáróink vannak, akkor különösen fontos, hogy gondoskodjunk a folyamatos levegőcseréről, mert ezek az ablakok nagyon jól szigetelnek. A nyílt égésű készülék esetében az égéstermék a kéményen keresztül távozik, innen ered a kéményes konvektor megnevezés. Sokan attól tartanak, hogy egy nagyobb huzat következtében a szén-monoxid akár vissza is térhet a lakótérbe. Az újabb modellek szén-monoxid érzékelővel is el vannak látva és veszélyes mennyiség esetén automatikusan kikapcsolja a konvektort.

A gázkonvektor másik típusa, a zárt égésű típus, melyet gyakran parapetes modelleknek is neveznek. Legfőbb tulajdonságuk, hogy az ablak alatti falrészen helyezkednek el. Ezt a területet parapetnek nevezik, innen az elnevezés. Mivel a készülék a parapeten keresztül kívülről nyeri a működéséhez szükséges levegőt, ezért ezen a részen keresztül az égéstermék is távozni tud a helyiségből. Így a szén-monoxid visszaáramlástól is kevésbé kell tartani. Kedvező ára miatt ez a típus nagy népszerűségnek örvend. Természetesen nagyon fontos, hogy a kiválasztott gázkonvektort szakember szerelje be a helyére, illetve a készülék pontos helyének kiválasztásában is sokat segíthet.