Az etetőkocsi használata az állatok egészségére is jó hatással van

Laikusként azt gondolnánk, hogy az állattartás közel sem tartozik a legnehezebb szakmák közé. Valójában ezernyi dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy például egy szarvasmarha telep olajozottan működhessen és hogy hosszú távon biztosított legyen az állatok egészsége.

Egy kiváló minőségű etetőkocsi segítségével például jó néhány egészségügyi problémát megelőzhetünk. A szarvasmarhák – és a gazdák – egyik legádázabb ellensége a rettegett acidózis. Ez az állapot legtöbbször akkor lép fel, amikor a könnyen emészthető szénhidrátok túlságosan nagy arányban vannak jelen a takarmányban. Ilyenkor a szarvasmarha bendő pH-értéke drasztikusan lecsökken, a lactobacillusok pedig – az alacsony kémhatás miatt – egyre több tejsavat termelnek, aminek a hatására a bendő pH-értéke savassá válik. Ez azért is problémás, mert ilyenkor a csökken a rostok emészthetősége is, ami a tejtermelés csökkenését vonja maga után. A gazdasági szempontok mellett azonban egészségügyi vonzatai is vannak a problémának, hisz az acidózis akár mozgásszervi panaszokat, illetve tőgyulladást is okozhat.

Ezt elkerülendő, érdemes megfontolni egy etetőkocsi megvásárlását. A gép segítségével ugyanis tökéletesen egynemű takarmány állítható elő, aminek óriási jelentősége van a megfelelő etetés során. Ilyenkor ugyanis a bendő és a kérődzés optimálisan képes működni, tekintve, hogy az állatoknak nincs lehetőségük – még minimális mértékben sem – a válogatásra. Egyszerre veszik fel a különböző komponenseket, és ez a takarmány hasznosulásában – ennek következtében pedig a tejhozamban is – tetten érhető. Érezhetően javul a súlygyarapodás, és ezzel párhuzamosan a különböző anyagcsere problémák esélye lecsökken. Nem vitás tehát, hogy a megfelelő etetőkocsi létfontosságú kérdés az állattartásban, kiválasztásához látogassuk meg a gravetti.hu weboldalt, ahol minden felmerülő kérdésünkre választ találunk majd.