Arcüreggyulladás kezelése orvos segítségével

Az arcüreggyulladást másként orrmelléküreg gyulladásként is szokás emlegetni. Alapvetően egy igen gyakori fül-orr-gégészeti megbetegedésnek tekinthető. Gyermekek körében gyakoribb, de a felnőtteket is érinti.

Arcüreggyulladás kezelése orvos segítségével igazán hatásos. Az arcüreggyulladás általában nem magában, hanem valamilyen felső légúti fertőzés részeként jelentkezik. Az esetek nagy részében cseppfertőzéssel terjedő vírusok okozzák, de a bakteriális felülfertőzés is előfordulhat. A kialakulási okok közt említhetjük még a rossz fogat is a felső állkapocsban. Az, hogy kinek van hajlama az arcüreggyulladás kialakulására egyénenként eltérő lehet. Az arcüreggyulladás oka, hogy nem tud kiürülni az arcüregben termelődő folyadék, mivel az orrnyálkahártya duzzadt, ezért felgyülemlik, így az orrüregben gyulladás keletkezik a normál esetben is jelenlévő baktériumok miatt. Az arcüreggyulladás tünetei közt említhetjük a kezdeti stádiumban a nátha szokásos tüneteit. A gyulladás következtében elzáródnak az arcüregek és ahogy már említettük, a termelődő váladék felgyülemlik, aminek következtében gyakori a fejfájás vagy az arc tájékán jelentkező lüktető fájdalom.

Ahogy már említettük, vannak bizonyos hajlamosító tényezők, mint például a krónikus gyulladással járó betegség, megnagyobbodott orrmandula, orrsövényferdülés, meglévő allergia okozta gyulladás. Ha az arcüreggyulladás hátterében bakteriális fertőzés áll, akkor antibiotikummal történik a kezelés. Vírusos megbetegedés esetén erre nincs szükség, mindössze a tüneteket kell kezelni és megszüntetni. Ennek módja az ágynyugalom, melegítés és orrcsepp-orrspray használata. Rosszfog esetén a kezelés megoszlik a fogorvos és a fül-orr-gégész között.