A tavaszi sütögetés központjában: a grillrács

A jó idő előcsalogatja az embereket a négy fal közül. Ha pedig már kinn vagyunk, akkor miért ne kerítenénk sort egy kis sütögetésre. A grillrács a grillsütő legfontosabb része, mely rácsos szerkezetének köszönhetően lehetővé teszi, hogy a szénről vagy fáról a hő átjusson az ételre. A jól megválasztott grillrácsnak nagy szerepe van abban, hogy igazán finom ételek készüljenek.

Grillrács különféle formában és méretben kapható. Nagyon fontos, hogy úgy válasszunk a kínálatból, hogy a termék megfeleljen a grillsütőnknek. Nem könnyű eldönteni, hogy milyen típus felelne meg számunkra leginkább, azonban, ha alaposabban megismerjük a lehetőségeink, könnyebb választani. A rozsdamentes acélból készült darabok rendkívül strapabírók és ahogy a nevük is mutatja, a rozsdának is nagyon jól ellenállnak. Egy hátrányuk van, még pedig, hogy drágábbak, mint más típusok, viszont könnyű őket tisztítani és nagyon jó hőelosztást biztosítanak. Az öntöttvas grillrácsok szintén nagy népszerűségnek örvendenek, mivel szintén kiváló a hőelosztásuk és nagyon jó hősugárzást biztosítanak az ételek számára. A grillrácsok harmadik típusa anyag alapján a porcelán bevonatú acél, mely az előbb említett két típusnál sokkal olcsóbb. Ezenkívül a bevonat könnyebbé teszi a tisztítást és megakadályozza a rozsdásodást. Idővel viszont lepattoghat a bevonat, így a rács cserére szorulhat.

Minden anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Érdemes ezeket mérlegelni, mielőtt valamelyik rács típus mellett döntenénk. A másik fontos szempont, hogy milyen funkcióval rendelkező rácsra van szükségünk. Ez főleg a grillezés típusától, illetve stílusától függ. Ahhoz, hogy a rács minél hosszabb élettartalommal rendelkezzen, nagyon fontos minden használatot követően alaposan megtisztítani. Így a következő használat során egyszerűen csak elővehetjük és már készülhetnek is a finomabbnál-finomabb ételek.