A radiátor légtelenítése

Abban az esetben, ha a radiátor alul meleg, felül pedig hideg, akkor nagy valószínűséggel légtelenítéssel könnyedén orvosolható a probléma. A jelenség oka a központi fűtési rendszerbe szorult levegő, ami csökkenti a radiátor felmelegedő képességét és ezáltal a hőleadás hatékonyságát.

A radiátor légtelenítéséről itt tájékozódhat bővebben! A légtelenítéshez először be kell kapcsolni a fűtést és azonosítani, hogy pontosan melyik radiátorok esetében áll fenn a probléma. Miután a rendszer teljesen felmelegedett, célszerű hagyni, hogy a nyomás növekedjen, mivel így egyszerűbbé válik a levegő kiszorítása. A légtelenítést azokon a radiátorokon kell elvégezni, amin egyértelműen érződik, hogy nem egyenletesen melegítenek, tehát felül hidegek, alul pedig melegek. A problémás radiátorok esetében sokkal könnyebb úgy elvégezni a légtelenítést, ha rendelkezik radiátorkulccsal. Ha nincs ilyen szerszáma, akkor a szabványos laposfejű csavarhúzó is tökéletesen megfelel erre a célra. Nagy valószínűséggel légtelenítés közben a radiátor csepegni fog, legalábbis távozhat némi folyadék, ezért célszerű egy vödröt vagy tálat, esetleg rongyot helyezni alá.

Különösen akkor szükséges a vödör vagy tál beszerzése, ha modern csavarhúzóval működtetett szelep található a radiátoron, mivel ekkor nagy mennyiségű vízre lehet számítani, mivel a víz nem csöpög, hanem sugárban távozik. A szelep a radiátor egy végén található a teteje körül. A kulcsot vagy a csavarhúzót az óramutató járásával ellentétes irányban kell elfordítani. A szivárgó gáz hamarosan hallhatóvá válik. Miután a levegő távozott, a folyadék is távozni kezd, ezért mielőbb újra le kell zárni a szelepet. A folyamatot minden olyan radiátorral meg kell ismételni, mely nem egyenletesen melegít.