Mit érdemes tudni a gázfelülvizsgálatról?

A hatályos törvényrendelet kimondja, hogy minden gázszolgáltatást igénybe vevőingatlan tulajdonos köteles rendszeresen, szakember által átvizsgáltatni a csatlakozó vezetékeket, valamint a fogyasztói berendezéseket. A gázfelülvizsgálatot kizárólag képesítéssel és gyakorlattal rendelkező szakember végezheti el, aki két példányban rögzíti az értékeket, adatokat és a szakvéleményt.

A gázfelülvizsgálatról itt érhet el bővebb információkat! A gázfelülvizsgálat keretein belül az új gázkészülék bekötése és elemeinek rögzítése történik, továbbá műszeres vizsgálat által az esetleges gázszivárgás is kiszűrhető. A szakember egyik legfontosabb feladata a fogyasztói berendezések állapotának felmérése, ezenkívül a csatlakozó vezetékek sértetlenségét is ellenőriznie kell. A rendszeres karbantartásnak köszönhetően a gázkészülék nem lesz veszélyes és nem sok esély lesz a meghibásodásra, melynek akár tragédia is lehet a vége. Természetesen a tulajdonos felelőssége is nagy, hiszen fontos, hogy ha bármi rendelleneset tapasztal, akkor azonnal értesíteni kell a szakembert. Fontos odafigyelni az előírás szerinti bekötésre, a vezetékek anyagára, illetve a tömítésekre. A gázkészülék üzemképességét is időről-időre ellenőrizni kell.

Természetesen, ha valamit nem talál rendben, akkor nem szabad saját kezűleg neki állni bütykölni, mivel életveszélyes lehet. Az egyén és a háztartások védelme érdekében a magyarországi gázszolgáltatóművek úgy nevezett EPH nyilatkozat meglétéhez kötik a gázszolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy biztonsági okokból csak szakszerűen, a helyi adottságok figyelembevételével kialakított villamos gáznyomást helyeznek gáznyomás alá. Bővebb információkat a gazszerelo-budapesten.hu weboldalon talál!