A parfümök használata nem ma kezdődött

Sokan úgy gondolják, hogy a parfüm használat újkeletű dolog és csak pár évtizede van igénye az embereknek a különféle illatok alkalmazására. Holott ez egyáltalán nem igaz, ugyanis a régészek olyan ókori leleteket találtak, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy már akkoriban is igyekeztek illatokat használni.

Parfümök végig kísérték az emberiséget a történelem folyamán. Több ezer évvel ezelőtt is tisztában voltak az emberek azzal, hogy mennyire különlegesen az illatok. Habár az ókorban is használtak illatokat, akkoriban elsősorban vallási rituálék és temetkezési célok vezérelték őket. Az ókori Rómában, Hellászban és Perzsiában különösen az előkelő réteg szerette alkalmazni, hogy ezáltal is megmutassa, hogy különbözik a szegényebb rétegektől, akik gyakran kellemetlen illattal rendelkeztek. Meg kell még említenünk a parfüm készítés szempontjából az egyik legfontosabb országot, vagyis Indiát, ugyanis az összetevők többsége a mai napig ebből az országból származik. Természetesen az ókori Indiában is előszeretettel alkalmaztak illatos parfümöket, így ebben az országban hosszú múltra tekint vissza a parfümkészítés.

Emellett Cipruson is egyértelmű bizonyítékokat találtak, sőt, ide köthetők a legrégebbi bizonyítékok a szakértők szerint, melynek alapján a parfümgyártás több, mint 4000 éves múltra tekint vissza. A középkor nem hiába kapja meg gyakran a sötét jelzőt, ugyanis ekkoriban az emberek higiéniája bőven hagyott kívánnivalót maga mögött, így parfümöket sem igazán használtak vagy állítottak elő. Nem úgy az arab világban, ahol a különféle illóolaj gyártás valósággal virágzott. A későbbiek folyamán a francia nemesség elkezdett illóolajokat, parfümöket használni, hogy a rossz higiénia miatti rossz illatukat valamiképp elfedjék.