A kellő biztonság érdekében elkerülhetetlen a precíz mobileszköz-menedzsment

Napjainkban már számtalan területen elengedhetetlen, hogy munkánkhoz különféle hordozható informatikai eszközöket használjunk, hiszen gyakorta ezek segítségével történik a dokumentáció, a prezentáció, vagy épp a szükséges, speciális szoftver alkalmazása. Emiatt azonban rengeteg, érzékeny adatot tartalmazhatnak ezek a készülékek, így fokozott figyelmet kell fordítani a biztonságra.

A mobileszköz-menedzsment legfőbb célja ennek a folyamatnak a leegyszerűsítése. Ez a kérdés főképp akkor kulcsfontosságú, amikor az érintett alkalmazottak száma magas, hiszen ilyen esetekben szinte lehetetlen megoldani, hogy egyenként, manuálisan történjen minden készülék beállítása. Tudniillik a távolról történő kezelés és a felügyelet mellett a mobileszköz-menedzsment számtalan egyéb feladat megoldását foglalja magában. Például ott van a frissítések kérdésköre, ami biztonsági szempontból is kardinális, ezért elengedhetetlen az automatizálása. A mobileszköz-menedzsment segítségével ez könnyedén megvalósítható, így pedig egyszerűen elkerülhetők az ebből fakadó problémák.

De hogy is néz ki egész pontosan ennek a megoldásnak a bevezetése? A mobileszköz-menedzsment minden esetben egy átfogó felméréssel kezdődik. Ez magában foglalja az eszközpark vizsgálatát, illetve a már meglévő rendszerek elemzését, hiszen ilyenkor célszerű a mobileszköz-menedzsment integrációja mellett határozni. Ezt követi a precíz tervezet elkészítése, itt általában többféle alternatíva is szóba kerülhet, ezek technikai szempontból, illetve a költségek vonatkozásában is jelentősen eltérhetnek. Miután megszületett a döntés, megtörténik a kiépítés és a készülékek beléptetése a rendszerbe. Az ezt követő hónapok során pedig a visszajelzések alapján folyamatos finomhangolással kialakítható a végleges forma.