Prosztatagyulladás kezelése a Belvárosi Orvosi Centrumban

A fiatal férfiak jellemzően prosztatagyulladás tüneteivel keresik fel az urológiai rendelést. A prosztata a férfi húgyhólyag alatt elhelyezkedő kicsi szerv, mely a húgycsövet 2-3 centiméteres hosszúságban öleli körül. Ejakulációkor a prosztata váladéka hígítja az ondót, így segítve a spermiumok mozgását.

Prosztatagyulladás kezelése előtt vizsgálatra kerül sor, mivel a prosztatagyulladást a kiváltó ok és a lefolyás alapján több csoportba lehet sorolni. A prosztatagyulladás során fellépő tünetek a prosztata anatómiai szerepéből és helyzetéből adódik. A prosztatagyulladással mindenképp szakorvoshoz kell fordulni. A prosztatagyulladás a lefolyás és kiváltó okok alapján négy típusba tudjuk sorolni, ebből az első a prosztata akut bakteriális gyulladása, mely heveny állapot, ami heves tünetekkel és lázzal jár együtt. Laboratóriumi vizsgálatokkal ez jól kimutatható és antibiotikumokkal kiválóan lehet kezelni. Az akut bakteriális gyulladás tünetei a gyakori vizelési inger, a gát és végbéltáji fájdalom, valamint a fájdalmas vizelés és a vizelet esetenkénti elakadása. A krónikus prosztatagyulladásnak három típusa. A bakteriális gyulladás esetén a baktériumok kimutathatók, viszont kevésbé kifejezettek a tünetek. Antibiotikumos kezelés ajánlott tüneti kezeléssel együtt.

A prosztata krónikus, ám nem bakteriális gyulladása egy újabb csoport, mely esetében nem mutatható ki a baktérium, így ebben az esetben nem javasolt az antibiotikumos kezelés. Ennek a típusú gyulladásnak két típusa van, a gennyes és a genny kimutatása nélküli. A negyedik csoport a tünet nélküli prosztatagyulladás, melyre általában más vizsgálatok során derül fény. Bővebb információkért célszerű ellátogatni a Belvárosi Orvosi Centrum weboldalára, ahol elérhetőséget is talál!