Milyen előnyei vannak a zónás melegítési rendszernek?

Egy ideális, problémáktól mentes világban a fűtés és hűtés is egyszerűen működne és az épületek egyenletesen melegednének fel télen, nyáron pedig egyenletesen hűlnének le. Ez viszont sajnos nem így van a valóságban, mivel az adott terület hőmérséklete nagyon sok tényezőtől függ.

Ha szeretne bővebb információkat megtudni a zónás melegítési rendszer előnyeiről, akkor kattintson ide! Érdemes tisztában lenni vele, hogy a hagyományos otthoni fűtési rendszerek ugyanakkor mennyiségű meleg, tehát fűtött levegőt tolnak át az épület minden szellőzőnyílásán. A zónafűtésnek köszönhetően a ház egyes zónáiba jutó hőmennyisége szabályozható, így az egyes helyiségek hőmérséklete is jobban szabályozható. A zónás fűtési rendszer a hidraulikus fűtési rendszer szelepjeit vagy motoros csappantyúkat használ. A lengéscsillapítók vagy pedig szelepek annak megfelelően nyílnak vagy záródnak, hogy a rendszer fő vezérlőpaneljétől milyen jeleket kapnak. Tehát gyakorlatilag ez tekinthető a rendszer agyának. Minden kijelölt zóna saját termosztáttal rendelkezik, melyek csatlakoznak a rendszer fő vezérléséhez. Az egyes termosztátoktól kapott adatoknak megfelelően a különféle csappantyúk és szelepek nyílnak vagy épp záródnak.

A legtöbb fűtési rendszer azonos mennyiségű fűtést keringet az egész épületben. Ez gyakorlatilag pazarlást jelent több okból is. A legtöbb épület esetében vannak olyan helyiségek, ahol nincs szükség akkora hozzáadott hőre, így ezeket a helyiségeket éppúgy fűteni, mint a többit felesleges. Az egyes zónák hőmérsékletének ellenőrzése, helyes beállítása, az egész épületben kellemes hőérzetet biztosít és növeli a kényelmet! A zónás fűtés által megakadályozható, hogy egyes helyiségekben túl meleg legyen, míg másokban kellemetlenül hűvös!