Így történjen a szegélyléc megválasztása

Időnként a teljes kivitelezés sikere is múlhat azon, ha nem a megfelelő szempontok alapján kerülnek beszerzésre az egyes eszközök, ez a megállapítás pedig fokozottan igaz az építőipar kapcsán. Különösen nagy gondot kell fordítani azokra a kiegészítőkre, amelyeket az alapok, illetve a különféle betonelemek legyártásánál alkalmazunk, hiszen ezek az egységek alkotják az építmény struktúrájának alapját.

Ilyen komponens például a szegélyléc is. Legyen szó szerkezetépítésről, vagy épp vasbetonszerkezetek előírt élletöréseinek kialakításáról, ezek a kellékek elengedhetetlenek. A meglétük azonban önmagában még egyáltalán nem garancia a sikerre, ugyanis legalább ennyire fontos az is, hogy a beszerzés során kellő hangsúly kerüljön a szegélyléc típusának megválasztására. Ez azonban gyakorta nem is olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt előzetesen gondolnánk. Tudniillik a szegélyléc kínálat ma már meglehetősen széles és ez nem csak az alapanyagokat nézve, hanem a különféle tulajdonságokat vizsgálva is tetten érhető.

Elsőként azt kell meghatároznunk, mekkora igénybevételnek lesz kitéve a kiegészítő és ennek mennyi ideig kell majd ellenállnia. Ahol a strapabíróság elsődleges szempont, ott mindenképpen a fém szegélyléc jelenti majd a kielégítő megoldást. Ezek ugyanis sokkal tartósabbak és a külső behatásokkal szemben is ellenállóbbak. Mielőtt egy ilyen mellett tennénk le a voksunkat, azzal mindenképpen számoljunk, hogy a megmunkálás jóval időigényesebb lesz, mint egy műanyag szegélyléc esetében. Különösen igaz ez a vágásra, ami adott esetben akár speciális szerszámokat is igényelhet. Ugyancsak szem előtt kell tartanunk a rögzítés lehetséges módját is, lévén egy számunkra kézenfekvőbb módszerrel rengeteg időt megspórolhatunk. Ugyanakkor, ha nem vagyunk teljesen biztosak a döntésünkben, akkor kérjük ki egy hozzáértő szakember tanácsait, még vásárlás előtt.