A zsaluanyagok kiválasztásánál körültekintően kell eljárni

Noha az építési munkálatok során már jó ideje bevett szokás az öntött betonformák használata, az utóbbi évtizedekben komoly innovációk láttak napvilágot a módszerrel kapcsolatban, így ma már még hatékonyabban történhet a kivitelezés. Ehhez természetesen elengedhetetlen a kellő szaktudás és a döntő befolyással bír a minőségi kiegészítők megléte is. Az első néhány lépés ugyanis kardinális jelentőséggel bír.

A beton formába öntésében nagy segítséget jelent az optimális zsaluanyagok megválasztása. Ezek az eszközök kellő támasztékot nyújtanak a frissen öntött alapanyag megtartásához, így annak megszilárdulásáig biztosan nem történik deformálódás. Ám ahhoz, hogy a kívánt eredményt biztosan elérjük, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a megfelelő zsaluanyagok használatára. Tudniillik bár már a múlt század elején is használtak fából készült kiegészítőket a kitámasztáshoz, ez a módszer csak bizonyos esetekben kínál hatékony megoldást. A fa ugyanis amellett, hogy olcsó, nedvesség hatására hajlamos az alakvesztésre, ami ebben az esetben komoly problémát jelent.

A kiöntött betonformának ugyanis precíz méretekkel kell rendelkeznie, ellenkező esetben az illeszkedések nem lesznek megfelelők, ami a struktúra meggyengüléséhez, vagy akár vizesedéshez is vezethet. A különböző alapanyagokból gyártott zsaluanyagok ezt a dilemmát sikeresen kiküszöbölhetik. Acéllemezek segítségével például a nagy terhelésű beton szerkezetek készítése is biztonsággal megoldható, ennek főképp jelentősebb volumenű beruházások, vagy mélyépítésű ingatlanok kapcsán van nagy jelentősége. Járdák, vagy kisebb alapok elkészítéséhez ugyanakkor érdemes lehet a műanyag zsaluanyagok közül választani. Ezek nem csak olcsók, de villámgyorsan méretre is szabhatók, amivel rengeteg időt megspórolhatunk.