A tűzköves, vagy a szúrólángos öngyújtó a jobb?

A siker néha apróságokon és kis különbségeken múlik. Miként az élet több területén is így van, úgy a használati tárgyaink kiválasztásánál is ez a helyzet, ezért időnként érdemes ezekre a folyamatokra kiemelt figyelmet fordítanunk. Különösképp, ha valami olyan dologról van szó, aminek a működése amúgy kardinális jelentőséggel bír számunkra.

Gyakorta így van ez a nálunk lévő öngyújtó kapcsán is, hiszen nemegyszer komoly bosszúságot okoz, ha a szerszám épp a legrosszabb pillanatban mondja be az unalmast. Emiatt tanácsos nagy hangsúlyt fektetni a legoptimálisabb modell felkutatására, ennek során pedig minden fontos jellemzőt vizsgáljunk meg alaposan. Elsőre talán nem is gondolnánk, de nagyon sokat számít például a méret. Egy túl kicsi öngyújtó esetében villámgyorsan kifogyhat a töltőanyag, míg egy robosztus darab használat és tárolás közben is kényelmetlenségeket okozhat. Ugyancsak komoly dilemmát jelenthet a működési elv kérdése. Tudniillik mind a tűzköves, mind pedig a szúrólángos öngyújtó rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal egyaránt.

Utóbbi ugyan komolyabb szélben is megbízhatóan üzemel, ám sokkal nagyobb fogyasztással bír, ráadásul a gyújtószerkezet meghibásodása komoly gondot jelenthet, hiszen a legtöbb modellben az nem cserélhető. Ezzel ellentétben egy új tűzkövet akár otthon is könnyedén beszerelhetünk, ám ha ilyen mechanika mellett döntünk, akkor el kell fogadnunk, hogy viharban más megoldás után kell majd néznünk. Nem mindegy az sem, gázos, vagy benzines modellre esik-e a választásunk. Utóbbi általában jóval strapabíróbb és tartósabb, viszont jellegzetes, szúrós szaggal rendelkezik, amit sokan nem szeretnek. Mielőtt egy ilyen mellett tennénk le a voksunkat, feltétlenül kérjünk kölcsön egyet és próbáljuk ki, így elkerülhetjük, hogy csak utólag döbbenjünk rá, rosszul választottunk.