A lefolyó eltömődés leggyakoribb helye, a wc

A szakemberek munkájának nagy részét a wc lefolyójában történő dugulás teszi ki, mivel ez számít az egyik legproblémásabb területnek a lakásban dugulás szempontjából.

Bővebb információk a wc lefolyójának eltömődéséről ide kattintva.  A szakemberek időnként elgondolkodnak egy-egy eset után, hogy az emberek direkt kísérleteznek, hogy mi megy le a wc-n. A szakemberek olykor megdöbbentő dolgokat szednek ki a lefolyóból. Vajon miért számít olyan népszerűnek dolgokat eltüntetni a wc lefolyóban, mint kidobni a kukába? A romlott étel kapcsán általában az az ok, hogy a wc-n lehúzva nem csak az étel, de a kellemetlen szag is rögtön eltűnik, míg ez nem mondható el, ha a kukába dobjuk ki a már lejárt szavatosságú ételt. Persze, az étel állagától és mennyiségétől is függ, hogy az lefolyik-e vagy eldugítja a lefolyót. A másik gyakori eset, hogy a gyerekek azzal kísérleteznek, hogy milyen tárgyakat tudnak lehúzni a wc-n. Nem csoda, hisz ők elsősorban tapasztalatok útján tanulnak. Előfordulhat, azonban az is, hogy a rendeltetésszerű használat mellett is eldugul a lefolyó. Például a túlzott wc papír használat esetén.

Ha már megtörtént a baj, akkor az ember nem lehet rest, elő kell venni a pumpát és a hirtelen fel-le mozgás nyomán kialakuló vákuum hatás által kell megszüntetni a bajt. Ha ez sem segít, akkor érdemes csőgörényt használni. Ha ez sem válik be, akkor valószínűleg nagyobb a baj, mint azt korábban hitte, így nincs más hátra, mint szakembert hívni, aki szakszerűen tudja megszüntetni a dugulást. Ha a lefolyó nem dugult el, viszont érezhetően nehezebb lehúzni a wc csésze tartalmát, akkor jobb megelőző lépéseket tenni. Jó megoldás ekkor a lefolyó tisztító használata, de akár házi praktikákat is lehet alkalmazni a lefolyó megtisztítására.