Vízhűtő, a gépjármű egyik legfontosabb alkatrésze

A vízhűtőnek komoly szerepe van abban, hogy a motor megfelelőképp működjön.  Ez az alkatrész gondoskodik arról, hogy a motor ne melegedjen túl és hőmérséklete ne haladjon meg egy bizonyos értéket.

Vízhűtő a motor rendeltetésszerű működéséért felel. Enélkül az alkatrész nélkül a motor könnyen túlmelegedhetne. A vízhűtő rendszerben a felesleges hőt hűtőfolyadék szállítja egy hőcserélőhöz, ahol azt leadja a levegőnek, amit egy ventilátor forgat szükség esetén. A rossz hír, hogy a vízhűtő kilyukadhat. Ezt nagyon könnyű észrevenni, ugyanis a víz ekkor folyik belőle, ami azt eredményezi, hogy tócsa keletkezik az autó alatt, de az is árulkodó jel, ha a kijelző a műszerfalon túl magas motorhőmérsékletet mutat. Az is előfordulhat, hogy szennyeződés kerül bele, járatai leszűkülnek, a cirkuláció nem megfelelő. Ez megelőzhető különféle vízkőoldó, tisztítási eljárások által. Az sem kizárt, hogy a hűtőventilátor adja meg magát. Ha a vízhűtő nem működik megfelelőképp, akkor biztonsági okokból nem lehet javítani, hanem mindenképp ki kell cserélni.

A belső égés következtében a motorblokkban és a hengerekben hő keletkezik. Ha nem történne meg ezek hűtése, akkor a motorblokk és a dugattyúk felforrósodnának, úgy, hogy azt már semmilyen kenőanyag nem bírná ki, így a dugattyúk besülnének, a motor pedig tönkremenne. Magyarán az égéshőt el kell vezetni. A hűtőfolyadék erre szolgál, ami a motorblokk erre a célra kiképzett járataiban cirkulál. Viszont a hűtőfolyadékot is hűteni kell, mivel, ha ez nem történne meg, akkor felforrósodna és gőzrobbanást okozna. Hasonlóan működik, mint központi fűtés. A működési elv mindkét esetben hasonló. Nem csoda, hogy a vízhűtőt sok nyelvben radiátorként emlegetik. Bővebb információkért látogasson el az alkatreszek.hu weboldalra.