Visszatérő hüvelygomba örök probléma a nők életében

A nők egyik leggyakoribb problémája a mindennapokban a visszatérő hüvelygomba, amely nagyban megkeserítheti a mindennapjainkat, hiszen sok kellemetlenséggel járhat együtt.

A visszatérő hüvelygomba a nők háromnegyedénél megjelenik az életük során. Szerencsére ez a kínzó állapot viszonylag gyorsan és jól kezelhető. Viszonylag kevés az eset, de előfordulhat, olyan, hogy egy makacs fertőzés lép fel, amely már sokkal komolyabb kezelést igényel. Nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk a visszatérő és a krónikus fertőzeke között, mert a megjelenésük, az előfordulásuk és azok kezelése is különböző lehet. Viszont, ahhoz hogy megállapítsuk, hogy milyen fertőzéssel állunk szemben szakorvos véleményére lesz szükségünk. Amennyiben a visszatérő hüvelygombáról beszélünk, akkor tudni kell róla, hogy az általában a szülőképes életkorban jelentkező probléma. Ám jellemző lehet még a menopauza utáni időszakban is és előfordulhat még, amikor ösztrogén pótlására alkalmazunk, vagy immunszuppresszív kezelésben részesülő nők esetén is. Akkor beszélhetünk erről a betegségről, ha egy év alatt kb. négy alakalommal is meg kell küzdenünk vele. Illetve, akkor ha 3 olyan epizód alakul ki, amely nem antibiotikum szedés kapcsán áll elő.

Amikor krónikus megbetegedésről beszélünk az az állapotot öleli fel, kb. két hetes szokványos kezelésre sem reagál. Ilyen esetekben gyakori, hogy a tünetek viszonylag gyengék, de időről időre felerősödnek. Jellemző, hogy ezek a fellángolások menstruációs ciklus egyes napjain lépnek fel. Minden esetben javallott, hogy szakorvoshoz forduljunk, ugyanis a makacs hüvelygomba öngyógyításnak nagyon sok hátulütője lehet. A legnagyobb problémákat az szokta okozni, hogy a gombának hitt esetek csupán csak 28%-ban mutatható ki a gombás megbetegedés.