Villogó a műszerfal-összeesik alattam a kocsi?

A mai autók elég modernek, hogy minden adatót feldolgozzanak a beépített számítógép segítségével és jelezze, hogy mi a baj. Na, de mi van, ha nem egészen egyértelmű, mi a baj?

A műszerfa jelzéseiről itt juthat bővebb információkhoz. Egy új gyártású autó esetében nem kell sokáig barkobázni, hogy vajon mi baja lehet az autónak, így amiatt sem kell aggódni, hogy az autó útközben áll le alattunk. Na, de ha mégsem egyértelmű a jelzés, mit lehet tenni? Abban az esetben, ha abszolút nincs fogalma róla mi a baj, a legkézenfekvőbb megoldás az autószervíz, ahol árajánlatot is kaphat a probléma kijavítására. Autós boltokban kapható leolvasó, melynek segítségével Ön is könnyedén meg tudhatja mi a probléma. Ma, a digitalizáció korában, már minden az elektronikáról szól, sokszor az a furcsa, ha valamit manuálisan kell megoldani és az elektronikára nem számíthatunk. Hiba észlelése során sokat segíthet, ha a szemünkre és az agyunkra is támaszkodunk, így könnyebben tudjuk értelmezni a jelzéseket. A piros jelzés, szinte minden esetben bajt jelez.

A mai modern számítógépek vezérelte autók a legtöbb esetben kiírják mi a baj, csak érteni kell az adott nyelven. Érdekes tény, hogy anno felmérést készítettek a magyar autósokkal, hogy kiderüljön ki mennyire ismerik a műszerfalon világító hibajelzéseket. Érdekes módon az autósok tizedénél aktuálisan is világított valamilyen hibajelző a műszerfalon. A hibák ismerete nagyon fontos, így érdemes tájékozódni, ugyanis ez a fajta tudás akár életet is menthet. Nem elég nagy általánosságban ismerni a piktogramokat, ugyanis sok esetben márkafüggő is, hogy egy-egy jelzés, hogy néz ki. Az aprócska szökőkút a műszerfalon, egy figyelmeztetés, hogy az ablaktörlő folyadék hamarosan ki fog fogyni, így ideje újra tölteni. Ez ugyan nem egy életmentő fontosságú jelzés, azonban ismerete, így is fontos.