Villámhárító a magasabb épületeken

A nyár megérkeztével sokan örömmel utaznak le a strandra, vásárolnak fagylaltot, kortyolnak koktélt a vízparton és élvezik a meleg hónapok nyújtotta összes előnyt. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyár nem csupán pozitívumokat, hanem veszélyeket is rejt magában és nem csupán olyan banális dolgokra gondolunk, mint a leégés.

Villámhárító minden épületen hasznos lehet. Nyáron a hirtelen kialakuló viharok nagy veszélyt rejtenek magukban. A villámhárító egy olyan rendszer, melynek az a funkciója, hogy megakadályozza, hogy a villámok bármiféle kárt okozzanak az épületben. Rendszerint egy vagy több fémcsőből, esetleg drótból áll, melyek egészen a földig futnak. Így a villám nem érintkezik az épülettel vagy a benne lévő elektronikus készülékekkel. A villámhárító rombuszt az épület tetéjén vagy fölötte kell elhelyezni. Ahhoz, hogy a villámhárító valódi védelmet nyújtson, nagyon fontos, hogy a rendszer szabvány szerint legyen kialakítva és telepítve. Ehhez mindenképp szakember segítségét kell kérni.

A villámcsapások nem csak a magas épületekre nézve jelentenek veszélyt, azonban tény, hogy statisztikailag nagyobb eséllyel csap ezekbe a villám. Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb épületek sincsenek biztonságban. Az ipari ingatlanok védelme tulajdonosi érdek. A térsasházak védelme a közös képviselő felelőssége. A családi házakra ugyan nem kötelező villámhárítót telepíteni, azonban erősen ajánlott, hiszen ezek az épületek sincsenek biztonságban. Ahogy a közismert mondás is tartja, jobb félni, mint megijedni, de úgy is fogalmazhatunk, hogy sokkal jobb előre felkészülni, mint utólag szembesülni a hatalmas károkkal, melyek elkerülhetőek lettek volna. A villamharito.com weboldalon bővebb információkat tudhat meg!