Vásárolj száraz hüvelyest és készíts belőle ízletes, egészséges ételt!

Rengeteg okot lehet felsorakoztatni a hüvelyesek fogyasztása mellett. Sokan nem kedvelik a babfőzeléket vagy a borsólevest, esetleg a lencsesalátát, azonban ennek oka gyakran egy rosszul elkészített étel vagy a menzás rossz emlékek. Ennek ellenére érdemes adni még egy esélyt a száraz hüvelyeseknek, ugyanis nagyon sok ért szól mellettük.

Száraz hüvelyesek mindegyikéből nagyszerű ételeket lehet készíteni, csak egy jó receptre van ehhez szükség. Azok számára, akik nem fogyasztanak húst, tehát a vegánok és vegetáriánusok, kifejezetten érdemes hüvelyesekből készült ételeket fogyasztani, hiszen számukra komoly kihívást jelenthet a kellő mennyiségű fehérje pótlás. Mivel az elmúlt időszakban komoly áremelkedés tapasztalható az élelmiszeriparban, különösen a hústermékek terén, ezért az alapvetően húst fogyasztó, ám az árakat néző és spórolni vágyó vásárlók számára is hasznos lehet a száraz hüvelyesek vásárlása és fogyasztása az elkészítést követően. A hüvelyesekről az él a köztudatban, hogy puffadást okoznak, ami szintén nem tesz jót népszerűségüknek. Egyrészt ez nem mindegyik típusra igaz, másrészt az előzetes beáztatás nagyon sokat segíthet.

A magas fehérje tartalom mellett a hüvelyesek szénhidráttartalma is jelentős, ennek ellenére cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel alacsony glikémiás indexel rendelkeznek, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. A nyersen történő fogyasztását több szempontból is érdemes mellőzni, főként mert semmi hozzáadott élvezeti értékük nincs így a hüvelyeseknek. Nyersen emésztést gátló anyagokat tartalmaznak, melyeket hatástalanítani lehet a főzés által. A száraz hüvelyesek olyan hasznos tápanyagokat tartalmaznak, mint a kalcium, magnézium, réz, kálium, vas és folsav.