Válasszunk okosan kutyatápot kiskedvencünknek!

A megfelelő kutyatáp kiválasztása döntő fontosságú az állat egészsége érdekében. Nem csak az emberek esetében igaz, hogy nagy hatással van ránk mindaz, amit elfogyasztunk. Manapság hatalmas kínálatból tudunk válogatni, aminek megvannak a maga előnyei, ugyanakkor nem könnyű kiválasztani a megfelelő típust.

Kutyatáp választás során számos szempontot figyelembe kell vennünk, annak érdekében, hogy biztosan jól döntsünk. Sok háztartásban bevált gyakorlat, hogy a maradékot kapja meg az állat. Ez viszont semmi esetre sem jó ötlet, ugyanis az emberi táplálék, főleg a fűszeres ételek vagy az édességek nem alkalmasak a kutya számára, sőt ártanak is neki. Ráadásul a szükséges vitaminok és tápanyagok sincsenek meg a maradékban. Jobb tisztázni, hogy a kutya nem egy konyhamalac, vagyis ne a maradék eltüntetésére használjuk. Egy jó minőségű tápban megvan minden, amire a kutya szervezetének szüksége van. Ha kiskutyánk van vagy idősebb állat gazdija vagyunk, esetleg kiskedvencünknek valamilyen betegsége van, akkor azt mindenképp figyelembe kell vennünk.

Egy olcsó, gyenge minőségű állateledel hosszú távon semmiképp sem kifizetődő, mivel nem adja meg az állat számára az elengedhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat, melyek következtében megnő a betegségek kialakulásának esélye. Amit mindenképp ellenőriznünk kell a csomagoláson, hogy a termék magas hústartalommal rendelkezzen. Emellett nem árt, ha zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmaz. A kis-, közepes- és nagytestű ebek eltérő tápanyagigénnyel rendelkeznek, így ezt is figyelembe kell venni a döntés során. Ha kölyökkutyának választunk tápot, akkor nagyon fontos, hogy kisebb méretű tápszemeket vásároljunk, mivel a nagy falatok következtében az állat meg is fulladhat.