Útlevél igénylés, ha számít az idő

Az útlevél igénylés igazán egyszerű folyamat. Normál ügyintézés mellett az okmány elkészülése húsz napot vesz igénybe, azonban jellemzően már nyolc nap alatt elkészül, így nem kell rá sokat várni. Viszont vannak élethelyzetek, amikor minden perc számít és minél előbb szükséges kézhez kapni az útlevelet.

Útlevél igénylése nem macerás, viszont, ha minél előbb szükség van az okmányra, akkor komoly gyomorgörcsöt okozhat az idegeskedés, hogy időben elkészüljön az okmány. Utazás előtt nagyon fontos leellenőrizni az okmányok érvényességét. Rendkívül kellemetlen, amikor az utolsó pillanatban jön rá, hogy az okmány érvénytelen és emiatt le kell mondani az utazást vagy kapkodva kell ügyet intézni. Az útlevél intézése normál körülmények között a már említett húsz, pontosabban nyolc nap alatt történik és ennek díja hétezerötszáz forint. Ha ennél gyorsabban szükséges megszerezni az útlevelet, akkor gyorsított eljárással szükséges megigényelni az útlevelet. A soron kívüli eljárással öt nap alatt, míg a sürgősségi eljárással három nap alatt készül el az útlevél. Az igénylést az ország bármely kormányablakában vagy okmányirodájában el lehet indítani. Az viszont nagyon fontos, hogy az okmány a Központi Okmányirodában vehető át.

Ha ennél is gyorsabban szeretné kézhez venni az okmányt, akkor azonnali eljárás keretei belül szükséges megigényelni az okmányt, amelyet kizárólag Budapest Főváros Kormányhivatala Központi Okmányirodai Főosztályán lehet átvenni. Ezenkívül az útlevél igénylést is itt szükséges igényelni azonnali eljárás esetén. Természetesen a gyorsított eljárásnak megvan az ára, minél előbb van szükség az okmányra, annál többe kerül az okmány. Utazás előtt az utasbiztosítás megkötéséről is gondoskodni kell, melyet az axa-assistance.hu weboldalon tehet meg!