Ultrahang – Mit érdemes tudni róla?

Az ultrahangos vizsgálat modern és teljesen fájdalommentes. Akár a Belvárosi Orvosi Centrumban is jelentkezhet ultrahangos kivizsgálásra. A készülékek a különböző testtájak és az érrendszer vizsgálatára is kiválóan alkalmasak, melyekkel a test egésze feltérképezhető.

Ultrahang vizsgálat előtt sokakban merülnek fel kérdések. Az ultrahangos vizsgálatokról azt érdemes tudni, hogy magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem hallható hanghullámokkal történik. A szervezetbe juttatott hanghullámok visszaverődéséből a berendezés számítógép segítségével megalkotja a képet. A különféle részek és elváltozások másként nyelik el és verik vissza a hanghullámokat, amik így különböző fénysebességgel megjelennek a képernyőn. A vizsgálat során használt hanghullámok egyáltalán nem károsak a szervezetre, így várandós nők és kisgyermekek esetében is biztonságosan alkalmazhatók. A különféle vizsgálatokhoz, eltérő alakú és hullámhosszú vizsgálófejek kerülnek alkalmazásra. Az ultrahang nagy előnye, amellett, hogy biztonságos, gyakorlatilag a test bármely része feltérképezhető általa.

Az ultrahangos vizsgálat által megvizsgálhatók a végtagi és nyaki erek, a lágyrészek, a hasi-kismedencei szervek, valamint az ízületek és az izmok. Viszont a tüdő vagy a csontok vizsgálatára nem alkalmas, mivel a levegővel telt részekről és a meszes, csontos képletekről a hanghullámok teljesen visszaverődnek. Így a gyomor és a belek mögötti szervekről sem lehet értékelhető vizsgálatot végezni. A vizsgálat átlagosan negyed órát vesz igénybe, viszont a bonyolultabb, keringést érintő vizsgálatok ennél hosszabb ideig is eltarthatnak. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra és tájékozódni, valamint időpontot foglalni!