Tudja, hogy a motorolaj miért habosodik?

A hab ártalmatlannak tűnhet, de ha nem veszik figyelembe, komoly problémákat okozhat a motorolajban. A hab az olajmennyiség fejterébe kerül, miután az olaj kezdetben levegőztetett. Kis mennyiségű levegő az olajban nem ritka, különösen, ha az olaj várhatóan felkavarodik, például egy hajtóműben.

Minden infó itt található meg az alkatreszek.hu weboldalon arról, hogy miért habosodik a motorolaj. Ahogy az olaj egyre jobban levegőzik légbuborékok emelkednek a felszínre. A felületi feszültségtől függően ezek a buborékok vagy felrobbannak, vagy hab formájában érintetlenek maradnak. Az adalékanyagok, például a habzásgátlók segítenek destabilizálni a habbuborékokat, és alacsonyan tartják a hab általános szintjét. Ha a levegő elszívása nem szabályozott, előfordulhat, hogy a habzásgátlók nem elegendőek. A felületi feszültséget ronthatják a szennyeződések, például víz, szilárd részecskék, zsírok vagy más szappanok és tisztítószerek. A rendszer kialakítása további levegőztetést is ösztönözhet. Kis mennyiségű hab nem ad okot aggodalomra. Ha azonban a hab szintje megemelkedik, és nem tér vissza a normál értékre, vagy ha a hab az olajszint csökkenéséhez vezet, nagyobb probléma lehet. Ha ezeket a habszintekre vonatkozóan észleli az ellenőrzés során, jelentse azt, majd feltétlenül kövesse nyomon. A kiváltó ok vizsgálata során három lehetőséget kell figyelembe venni: szennyeződés, habzásgátló adalékanyag szintje és mechanikai problémák.

Vizuális megfigyelést vagy olajelemzést kell végezni annak megállapítására, hogy nőtt-e valamely specifikus szennyezőanyag mennyisége. A növekvő víztartalom vagy részecskeszám gyakran az első számú ok, amiért a hab terjed. Az adatok időbeli trendje pontosan meghatározza, hogy a szennyezettségi szint növekedése korrelál-e a habzási problémával. Amennyiben többet tudna meg kattintson az alkatreszek.hu-ra.