Te tudod, mit nem szabad enni, ha magas a koleszterinszinted?

A koleszterinnel kapcsolatban rengeteg tévhitet lehet hallani és olvasni egyaránt. Nagyon sokan a koleszterint ördögtől valónak tartják, azonban ez nem egészen így van. A koleszterin egy zsírvegyület, mely megtalálható szinte minden sejtben. A koleszterinnel nincsen semmi probléma, kivéve, ha a túlfogyasztásból eredően negatív egészségi hatások következnek.

Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? Teszik fel rendszeresen a kérdést, azok, akiknél kiderül, hogy magas a koleszterinszint. Sajnos előfordulhat, hogy a koleszterinszint csökkentésében csak a gyógyszeres kezelést látják. Holott erre csak akkor lenne szükség, amikor az életmódváltás nem hozza meg a kellő eredményt. Ez a könnyebbik megoldás, azonban nem árt tudni, hogy a gyógyszerek szinte minden esetben mellékhatásokat okoznak. A legfontosabb életmódbeli tényező kétségkívül az egészséges táplálkozás. Erre akkor is érdemes törekedni, ha a koleszterinszintünk megfelelő. Ha magas a koleszterinszint, akkor nagyon fontos csökkenteni vagy épp teljesen kerülni a zsíros húsok és sütemények fogyasztását. A tojás alapvetően egészséges élelmiszer, azonban túlzott fogyasztása nem tesz jót a koleszterinszintnek.

Amit viszont egészen nyugodtan fogyaszthatunk, azok az olajos magvak, valamint a rostban gazdag gabonák. Ezenkívül zöldségeket, gyümölcsök és halakat is egész nyugodtan tegyünk a tányérra. A halfogyasztás különösen előnyös, mivel tele van jótékony omega-3 zsírsavakkal.  Természetesen a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás is nagyon fontos megfelelő formában. A sima víz és a gyógynövény teák jótékony hatással vannak a szervezetre. Emellett érdemes a sütési-főzési szokásainkon is változtatni, például olyan teflon edényeket alkalmazni, melyek esetében nem szükséges plusz zsiradék alkalmazása.