Rágcsáló fajták hazánkban

Habár az egér és a patkány is növényevők. Ennek ellenére hatalmas károkat képesek okozni a ház körül. Nagyon sokan rácsodálkoznak a szétrágott tárgyakra és értetlenül állnak az előtt, hogy vajon miért rágnak meg mindent ezek a bosszantó rágcsálók. Sajnos a hideg idő beköszöntével egyre több rágcsáló jelenik meg a ház közelében és a kertben.

Rágcsáló fajták komoly bosszúságot képesek okozni otthonunkban. Ha felfedezzük a rágcsálók jelenlétére utaló jeleket, akkor a kezdeti pánikot követően mindenképp cselekedni kell, hogy ezek a bosszantó rágcsálók ne okozzanak még nagyobb károkat. A patkányok általában a csatornákban találhatók meg év közben, míg az egerek az erdőkben és a mezőkön élnek. Ősszel viszont, ahogy beköszönt a hideg időjárás, mindkét rágcsálót vonzani kezdi a lakások melege és a könnyen hozzáférhető táplálék. Hazánkban főleg a güzüegér és a házi egér elterjedt, így jellemzően ezekkel lehet találkozni a ház környékén. A güzüegér körülbelül hat-nyolc centiméter hosszú, szürke színű, fehér színű hasrésszel és lábakkal. A farka némileg rövidebb, mint a teste.

A házi egér valamivel nagyobb, nyolc-tíz centiméteres és sárgásszürke-fekete színnel rendelkezik. Meglehetősen hosszú farka van, ugyanis megegyezik a testhosszával. Hazánkban főleg a vándorpatkány és a házi patkány elterjedt. vándorpatkány körülbelül tizennyolc-huszonöt centiméter hosszú, farka pedig rövidebb, mint a testhossza. Apró fülekkel és sötétbarna színnel rendelkezik. A házi patkány tizenhat-húsz centiméter hosszúságú és hosszabb farka van, mint amekkora a testhossza. Szürkés-fekete színnel rendelkezik és füle eléri a szemét. Ha felfedezzük a rágcsálókra utaló jeleket, akkor nem érdemes hosszan várakozni, mielőbb lépni kell az ügyben, hogy a probléma ne legyen még nagyobb!