PVC lapostető szigetelés – biztos megoldás, hosszú távra

Házunk tetőszerkezetének minősége nagyban befolyásolja az egész ingatlan állapotát, hiszen a vizesedés mellett a magas hőmérséklet és a fizikai behatások elleni védelem is az itteni szigetelés egyik legfőbb feladata. Emiatt aztán érdemes rendszeresen ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e annak struktúrájával és amennyiben szükséges, minél előbb ki kell javíttatni a hibákat.

A PVC lapostető szigetelés rendkívül tartósnak mondható, ám csak az ezredfordulót követő időszakban vált meglehetősen elterjedtté. Az ezt megelőző évtizedekben ugyan inkább a magastető volt a népszerű, viszont társasházak kapcsán a sík felületek legtöbbször bitumenes lemezekkel lettek lefedve. Ennek a technológiának megvoltak a maga előnyei, ugyanakkor a nyári időszakban tapasztalható folyamatos hőhatás következtében szinte mindenhol repedések jelentkeztek, ami pedig idővel beázáshoz vezet. Ilyenkor a javítás már csak ideiglenes megoldás, lévén előbb-utóbb a hiba kiújul, így biztosan a lapostető szigetelés cseréjére lesz szükség.

Noha az ilyen komplex kivitelezések általában nagy költséggel és felfordulással járnak, az új technológiák szerencsére jelentősen leegyszerűsítik a folyamatot. A bitumenes alap helyett ugyanis ma már a PVC jelenti a lapostető szigetelés leginnovatívabb módszerét, ráadásul ha emellett határozunk, akkor a már fennlévő réteg eltávolítására sem lesz szükség. Ezzel rengeteg időt és kiadást megspórolhatunk hiszen nem csak az ezzel kapcsolatos munkálatok tartanak sokáig, de a felbontott bitumen elszállítása is komoly kihívást jelenthet. A lapostető szigetelés ilyenkor egy speciális elválasztó anyag felhelyezésével kezdődik, erre kerül rá ezt követően a polimer anyag, ami a tökéletes illeszkedésnek és a plusz UV-védelmet biztosító rétegnek köszönhetően évtizedekig tartós megoldást jelent.