Mivel burkoljuk a teraszunkat? – Thermowood teraszburkolat

A legtöbb ember, ha beruház egy építkezésre vagy felújításra, alaposan mérlegeli, hogy mit és mennyiért épít be a házába. A kültéri anyagokra jobban oda kell figyelni, hogy kibírják a nyári melegeket és UV sugárzást, valamint a téli csapadékos és fagyos időt is. A kő, illetve a kerámia lapok tartós megoldást jelenthetnek, de nem mindenki szereti a merev és hideg burkolatokat. Az ő számukra megoldást a kültéri faburkolatok jelentik. Széles a választék, ha az ember a fa mellett dönt:

Anyagában tartós fafajták: a legkedveltebb fa teraszburkolat  anyagok között a vörösfenyő áll, mert szép az erezete és nagyon sokáig ellenáll az időjárásnak. Egy kültéren hagyott vörösfenyő akár 40-50 évet is kibír kezelés nélkül. A mai kezelőanyagok segítségével ennek a többszörösét is elérheti az élettartama. Általában felületi színezést és tartósítást kap teraszolaj formájában. Könnyen megmunkálható, formálható. Vannak keményfából készült fa teraszburkolat  is, mint például a kőris, az akác vagy a trópusi keményfa fajták. Természetesen a keményfák esetében számolni kell a repedés lehetőségével, mint a fa természetes tulajdonsága.

Hőkezelt thermowood teraszburkolat: Az eljárás során a fa maghőmérsékletét 150-200 celsius fok közé emelik fokozatosan, majd néhány órán keresztül ott tartják. Fokozatosan kell visszahűteni, és e-közben vízpárát adnak hozzá, hogy a fa nedvességtartalmát visszaállítsák kb 8 % körülire. Ezek után marják ki a tetszőleges alakra (deszka, teraszburkolat, lambéria). A tartósságát és időjárásállóságát a sejtszerkezetben végbement szenesedés adja, úgy mint a tűzből kivett üszkös fa a tábortűz után még évek múlva is ott van és nem korhad el. Legtöbbször borovifenyőt és kőrisfa a thermowood  fa teraszburkolat, de természetesen bármilyen fát lehet így kezelni. Fontos megemlíteni, hogy a thermowood fa teraszburkolat szerkezeti szilárdságából veszít kb. 20 %-ot az eljárás során, ezért a fa teraszburkolat  sűrűbb alátámasztást kíván hagyományos társainál.

Vegyszerrel tartósított (impregnált) faanyagok: Erre a célra teraszburkolatként a legtöbbszőr borovi fenyőt használnak. Az eljárás során egy vákuumkamrában kiszívják a faanyag nedvességét szinte nullára, majd egy konzerváló vegyi anyaggal eresztik be magas nyomáson. Így nem csak egy felületi kezelést kap a fa, hanem a belsejébe is beissza a konzerválót. Az ilyen kezelést kapott teraszburkolatok egy enyhe zöld színt kapnak, ami jelzi a vegyszert. Amennyiben egy sötétebb teraszolajjal kezeljük a fát, akkor ez a zöldes árnyalat már nem fog látszani. Fontos, hogy a vágások mentén ismét kezelni kell a fát, mert az eljárás során beitatott anyag nem jut el teljesen a fa belső szerkezetébe.

Ha teraszt akar leburkolni, vagy medencét akar körbe építeni, vagy csak a díszkerthez szeretne egy szép ösvényt, akkor mindenképpen megoldás a thermowood teraszburkolat.