Mi haszna a stabilizátornak az autóban?

A stabilizátor kapcsán az egyik legfontosabb jellemző, hogy addig jó, míg nem lehet hallani, tehát csendben van. Ha a futómű felől kopogó hangok érkeznek, akkor el kell gondolkodni a cserén, legalábbis a szilentblokk cseréjén biztosan.

Stabilizátor az az alkatrész, mely nagyon intenzív hatásoknak van kitéve használat közben. Mindez igaz a működését segítő gumi szilentblokkra is, mely idővel könnyen elveszti formáját, megnyúlik, elöregedik. Legrosszabb esetben a kar is eltörik. A rendszer feladata nem más, mint a gépkocsi billegésének csillapítása. Az autó dőlésekor az egyik kerék magasabbra kerül a karosszériához képest. A stabilizátor megcsavarodik, így ellenáll ennek a hatásnak és az autóval való előrehaladás stabil és komfortos marad. A kocsi két felén elhelyezkedő kerekeket a stabilizátor rúd köti össze, valamint zaj- és rezgéscsillapító feladatot is ellátó gumi szilentblokkok és gömbcsuklók. Tehát egy éles kanyarban nem csak az adott oldali futómű kerül teher alá, hanem a stabilizátor rúdnak köszönhetően a két oldal között megoszlik az erőhatás, így az autó mindvégig stabil marad.

A stabilizátor több részből áll, így meghibásodása hátterében több ok is állhat. A legjellemzőbb probléma, hogy a szilentgumi kiszakad vagy leválik, esetleg lyukacsos lesz. A legrosszabb eshetőség viszont az, ha a stabilizátor rúd elferdül, sőt akár el is törhet. Az idő ezeket az alkatrészeket sem kíméli, így a rozsda is nyomot hagy rajtuk. A magyarországi utak ismeretében kijelenthető, hogy a kátyúk is hozzájárulnak a stabilizátor élettartamának megrövidítéséhez. Idővel a stabilizátort szinte biztosan ki kell cserélni, ha pedig ez bekövetkezik, az alkatreszek.hu webáruházból kedvező áron meg tudja vásárolni. A webáruházban gyakorlatilag bármilyen alkatrészt megtalál!