Mi az a kollagén és hogyan pótolhatjuk szervezetünkben?

A kollagén minden ember szervezetében megtalálható, mivel egy olyan fontos, természetes fehérje, ami az emberi szervezet egyik legalapvetőbb alkotóeleme. Az életkor előrehaladtával csökken mennyisége a szervezetben, illetve a természetes termelőképesség is egyre gyérebb az idő előrehaladtával. Ennek pedig számos negatív hatása lehet, így érdemes gondoskodni pótlásáról.

Mi az a kollagén? Teszik fel egyre többen a kérdést, hiszen az elmúlt pár évben szinte mindent úgy igyekeznek eladni, hogy van benne kollagén. Nem csoda, hiszen ez a fehérje elképesztően sokrétű feladatot lát el a testben. A szervezetben található fehérjék közel egyharmadát teszi ki. A szakértők összesen 28 különféle típusát azonosították, melyek különböző feladatokat látnak el az emberi testben. Különösen a ráncok megjelenése utal a csökkenő mennyiségre és a szervezet természetes termelőképességének lassulására. A nők, illetve rengeteg férfi is nehezen viseli az öregedés folyamatának nyilvánvaló jeleit. A pótlás viszont segíthet megakadályozni az öregedés jeleinek korai megjelenését, valamint egyéb problémáktól is megóvhatjuk magunkat.

A kollagén mennyisége a különféle negatív környezeti hatások miatt is csökkenhet, mint például a dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott napozás, stressz vagy alváshiány. A pótlás történhet különféle étrendkiegészítők segítségével, ugyanakkor fontos az előbb említett negatív környezeti hatásokat is csökkenteni. Emellett a változatos étkezés is segíthet a pótlásban, mivel a szárnyas és halas ételekben bőven van kollagén. Ahhoz, hogy a szervezetünk optimális mennyiséget tudjon termelni, ajánlott a kellő C-vitamin bevitelre is érdemes ügyelni. Ha biztosra akarunk menni, akkor a táplálékkiegészítő formájában való bevitel lehet ideális számunkra.