Mi a padlómelegítés és hogyan működik?

A padlófűtés lehet olyan rendszer, amely meleg vizet pumpál a padló alatti csövekben, vagy padló alá helyezett elektromos tekercsek is. A hőnövekedés alapelvét kihasználva a meleg a padlóból sugárzik a helyiségbe.

Hasznos részletek itt a padlómelegítésről. A padlófűtés a központi fűtés legrégebbi formája, már a rómaiak a padlófűtésnek a hipokuszoknak nevezett formáját használták, amely rendszerek fűtötték az épületeket és fürdőket. A padlófűtés mai formája általános Észak-Európában, és egyre népszerűbb Magyarországon is, de vajon energiatakarékosok ezek a rendszerek? Ez attól is függ, hogy az épület mennyire jól szigetelt, a kazán hatékonyságától és hogy milyen rendszerű fűtési igények kielégítésére szolgál. Egy meglévő, átlagos szigetelésű otthonban, egy levegő-víz hőszivattyú rendszernél a padlófűtés egy szigetelt fapadló alatt 20%-ot takarít meg az energiaköltségeknél egy radiátor rendszerhez képest.

A vizes padlófűtési rendszer a jól szigetelt épületekhez felel meg a legjobban. A padlórendszerek alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a legtöbb radiátorrendszer (35-45 °C). Ezáltal a padlófűtés ideális a hőszivattyúkból történő fűtéshez. Az alacsony hőmérsékletű fűtés egyik formájaként a padlófűtés a leghatékonyabb, ha folyamatosan működtetik a hideg időszakban. A padlófűtés nem reagál nagyon jól a kikapcsolt üzemmódra, ezért a bekapcsolás után hosszabb ideig kell várnia, hogy melegen érezze magát. Az elektromos padlómelegítő rendszerek sokkal érzékenyebbek és hamar felmelegszenek a helyiségek, de működtetésük drágább, mint a vizes rendszereké. A vizes padlófűtési rendszerek esetén, valószínűleg olyan szakembert szeretne elérni, aki tapasztalattal rendelkezik a telepítés elvégzésében, hiszen komoly károkat is okozhat a helytelen beszerelésük.