Kuplungtárcsa csere az autóban

Kuplungtárcsa nélkül lehetetlen volna a közlekedés, így egy igen fontos alkatrészről van szó. A kuplung tárcsa idővel folyamatosan kopik, különösen akkor, ha a volán mögött egy kezdő sofőr ül, aki még nem igazán gyakorlott a vezetésben és a kuplung megfelelő kezelésében.

Kuplungtárcsa fontos alkatrész az autóban, feladata a sebességváltó és a hajtás rendszer közti kapcsolat megteremtése, valamint oldása. A kuplung azon alkatrészek egyike, amit nagyon könnyű rövid időn belül tönkre tenni, különösen, ha a volán mögött egy kezdő sofőr ül, aki nem megfelelően használja, mivel a kuplung elkophat. A kuplung elkopásának több olyan egyértelmű jele is van, amit a laikusok is könnyen felismerhetnek. Ilyen például, hogy a kuplungpedált nehéz benyomni, sebességváltáskor recsegő hang hallatszik, nem lehetséges a fokozatváltás vagy sebességbe rakva el sem indul az autó. Ha ezeket a jeleket tapasztalja, akkor a kuplung átvizsgálása szükséges. A legjobb, ha szervizbe viszi az autót, ahol a szakemberek pontosan meg tudják mondani, hogy mi a baj.

Elképzelhető, hogy ki kell cserélni a kuplungtárcsát, de az is lehet, hogy a hiba diagnosztizálása után a szakértő azt mondja nem ilyen nagy a baj. Például az is lehetséges, hogy a kuplung holtjátékot kell csak utána állítani. Ez általában akkor van, ha nehezen veszi a fokozatot az autó vagy váltáskor recsegés hallható. Ha a kuplung valamely alkatrészével van probléma, például a kuplungtárcsával, akkor mindhárom alkatrész, tehát a kuplungtárcsa, szerkezet és kinyomócsapágy cseréjének egyszerre kell megvalósulnia. Ennek az az oka, hogy az alkatrészek úgy mondd egymáshoz kopnak, tehát mindegyiket cserélni kell. Ha kuplung alkatrész cseréről van szó, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!