Kényelmes lepedő, minden éjjelen – hogyan válassz jót?

A pihentető alváshoz több minden szükséges: kényelmes lepedő, kényelmes matrac, puha ágyneműk és békés hangulat. Ezek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészséges pihenésben legyen részünk.

Azonban az emberek csupán 80%-a választ tökéletesen komfortos és a matrachoz, méretben igazodó kényelmes lepedőt és jó ágyneműhuzatokat. Pedig a gyerekek és a felnőttek is akkor alszanak jól, ha puha lepedő van az ágyon.

Melyek azok a szarvashibák, amik előjönnek egy-egy lepedő használat kapcsán, ha nem megfelelő minőséget vásárolunk?

  • A lepedő, pár mosás után kibolyhosodik, a színe kifakul
  • A gumis lepedő, a szegély mentén szinte azonnal elszakad
  • Az elasztikus gumis lepedő néhány hét alatt teljesen kinyúlt

Bár vásárláskor nem mindig derül ki, hogy jó lesz e a lepedő vagy sem, viszont van néhány útmutató, amiből sejthető annak minősége. Ilyenek a lepedők anyaga. A 100% pamut lepedő és a kevert szálas, vagyis 80% pamut 20% poliészter anyagú lepedő jó minőségű. 80% pamuttartalom alatt ne vásároljunk semmilyen lepedőt. Sem a hagyományos vászon lepedő, sem gumis lepedő nem jó, ha műszálas.

Lepedő
Lepedő

Ha fizikailag meg tudjuk tapintani a lepedőt, akkor tegyük. A puha anyag fontos, hiszen azon fogunk feküdni egész éjszaka. A nagyon műszálas anyagot úgyis felismerjük, tehát tapintsuk meg, vegyük szemügyre őket, mielőtt hazavisszük.

A lepedők ára is árulkodó lehet. Ha túl olcsón kínálják ezeket az ágytextileket, gyanakodhatunk, hogy bizony silány minőséggel állunk szemben. Inkább legyen kicsit drágább a lepedő, de olcsó semmiképpen.

Nem is gondolnád, de a lepedő minőségét elárulja az engedélyezett mosási hőfok. Ugye ezt még sosem nézted? A minőségi lepedő 60 °C fokon is mosható, így bízva annak ellenállóságában és tartósságában, színtartásában. Az a gyártó, aki ráírja a csomagolásra, hogy 60 °C-on is mosható a lepedője, megbízik benne és a jó minőségben.

Kényeztessük magunkat luxus minőséggel. Egy puha, sima lepedő bár nem luxus, mégis úgy érezhetjük, luxus körülmények között alszunk, ha minden tökéletes körülöttünk (alattunk). Egy lenyűgöző éjszaka mindenképpen lenyűgöző reggelt eredményez majd. Ha jól alszunk, és nem ébredünk fel semmire éjszaka, szebb lesz a napunk, hiszen kiegyensúlyozott idegrendszerrel, testileg, szellemileg feltöltve minden zökkenőmentesen koordinálható.

Az alvás fontossága nem eléggé népszerűsített, de ha tudatosan élünk, akkor tisztában vagyunk vele, hogy a hálószoba az egyik legfontosabb területe az életnek.