Katalizátor használata a gépjárműben

A mai, modern gépjárművekben a katalizátor kötelező darabnak számít. A katalizátor faladata, hogy a tökéletes üzemanyag égést elősegítse a motorban és csökkentse a kipufogó gáz káros anyag tartalmát a dízel és a benzin üzemű gépjárművekben egyaránt. Tehát az autót környezetbarátabbá teszi ez az alkatrész.

Katalizátor fontos része a gépjárműnek. Ez az alkatrész a kémiában használatos vegyi katalizátorról kapta nevét. A kémiában használatos katalizátor olyan anyagokat takar, melyek kémiai reakciókat gyorsítanak fel, azonban mindezt úgy, hogy önmaguk nem változnak meg maradandó mértékben. A katalizátorok sokféle anyagból készülhetnek és felépítésük is többféle lehet. Az scr katalizátor az egyik legelterjedtebb típus. Mivel hazánkban a Suzuki gépjárművek nagy népszerűségnek örvendenek és az eladási mutatók is magasak, ezért a Suzuki Ignis katalizátorok is elterjedtek. Vannak úgy nevezett univerzális katalizátorok, melyek nem egy adott autótípushoz készülnek. Ezek és a sportkatalizátorok magasabb árkategóriába tartoznak, mint az egyszerű széria tartozékok, amik néhány ezer forintnál nem drágábbak.

A katalizátor fontos szerepet tölt be a kipufogórendszerben, ugyanis megszűri a káros anyagokat és a környezetre kevésbé ártalmas, semleges anyaggá alakítja. Régen elég volt az is, hogy a kipufogógáz két komponensét, a szén-monoxidot és a szénhidrogéneket oxidáció útján vízzé és szén-dioxiddá alakították át. Ma már a három komponensre ható katalizátorok elterjedtek. Sőt, vannak olyan járművek, melyekben a hatékonyság növelése érdekében előkatalizátor is megtalálható. Az igazán korszerű gépjárművekben két katalizátor helyezkedik el egy házban. Első pillantásra fel sem tűnik, hogy valójában két katalizátorról van szó.